tisdag 17 mars 2009

Gran Torino


Ännu en gratisbio på Park. Den här gången var det Discshop som firade sitt 10-årsjubileum med att bjuda sina trognaste kunder på bio och bubbel. Vilket var på tiden för det är inte mycket man får tillbaka för sin på pappret flotta status. Fast detta skulle det bli ändring på enligt VD:n som innan visningen höll ett väckelsemöte om Discshops förträfflighet. Blu-ray gillade han visst väldigt mycket också. Och som jag påpekat är Discshop väldigt bra vad gäller utbud och service. Vad jag saknar är det där med bonusar samt att dom ofta inte är billigast. Och då jag inte får något betalt för att nämna deras namn passar jag i rättvisans namn på att berätta att jag förutom på Discshop normalt handlar på Ginza, Cdon, No1 Video samt håller koll via Prisjakt.

Visste inget om filmen annat än att det antagligen är Clintans sista som skådis samt att han verkar göra en lite mer klassisk roll. Clintan spelar en gammal surgubbe och hårding som ogillar allt modernt samt att hans kvarter håller på att få en annan etnisk demografi än vad han är van vid och skulle föredra. Asiatisk familj flyttar in bredvid och till en början är han skeptisk men när dom råkar i problem smälter hans hjärta så sakteliga. Inte världens mest originella idé.

Början av filmen är rätt tveksam även om det känns som att Clintan haft väldigt kul. Eller kanske just därför? Han är som en parodi på sig själv som går runt och muttrar och grimaserar och är superhård. På samma gång som det är lite kul är det även väldigt fånigt. Filmens mellanakt, när Clintan ska lära grannpojken hur man beter som en riktig karlakarl är ren buskis och fullständigt outhärdlig. Tack och lov hämtar sig filmen dock med ett slut som är både laddat och oväntat.

Det som möjligen sticker ut mest är det väldigt grova och rasistiska språkbruket. Poängen är väl att det ska vara ”högt i tak” och man ska haja att det är så Clintan uttrycker sig och att det bara är en jargong. Vet inte om det är lite fräscht eller unket? Mest av allt är det dock inte särskilt kul. Att upprepa ett skämt som går ut på att han kallar en tjej som jag har för mig heter Youa för ”Yum-Yum” 14 gånger är inte stor humor.

Jag tror Clintan är nöjd med den här filmen och kan tänka mig att det var exakt något sådant han ville göra. En klassisk Clintanroll med lite action, lite mys, lite drama, lite känslor, lite humor.

Synd bara att det inte blev någon vidare film.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar