lördag 17 januari 2009

Mad Men - season one


Tv-serien Mad men har översköljts med beröm. Lite väl mycket kanske, men visst ÄR det en bra serie! (Som tydligen redan har fått två uppföljande säsonger.)

Man får följa tillvaron på en reklambyrå i 50-talets New York och i fokus står den skicklige och mystiska Don Draper samt hans nyanställda sekreterare Peggy Olson. Det känns som att alla karaktärerna är mer eller mindre bristfälliga, det är oerhört sexistiskt och om man tyckte att det söps mycket i Dallas så är det ingenting mot här.

Det som är intressant men som tyvärr inte går att förmedla är den väldigt speciella känslan som serien har. Det känns nästan serietidningsaktigt med den smarta dialogen, de utmejslade rollerna och de färgstarka kläderna. Men det är en beskrivning som haltar eftersom just ”serietidning” lätt får en att associera till något annat än vad Mad men är. En styrka i serien är nämligen att även om det är 50-tal så känns det aldrig som någon slags kostymdrama. Tvärtom känns karaktärerna fullständigt trovärdiga och detta alltså trots det lite konstlade. Jag sa ju att det inte riktigt går att förklara... Så ta en titt, det är det värt!

Boxen innehåller 13 avsnitt a´ 45 minuter och lite extramaterial som jag inte kollat in. Frugan köpte denna på import så här finns ingen svensk text. Men en nordisk utgåva är tydligen på gång inom kort (både på DVD och Blu-ray). Bildkvaliteten är hur som helst riktigt bra och kartongen i papp är snygg, både vad gäller material och design.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar