fredag 9 januari 2009

2008

Ett av de främsta syftena med den här bloggen är statistik så jag tänkte att jag skulle försöka ge mig på någon slags sammanfattning av 2008. Inte ”filmåret 2008” som jag av olika skäl inte alls kan säga något vettig om, utan mitt eget filmår 2008.

Det är ingen exakt vetenskap (men nästan!) men jag konstaterar att enligt mitt Excel-ark har jag år 2008 skrivit om 152 filmer på den här bloggen. Vilket jag känner mig nöjd med eftersom det är en 50-procentig ökning jämfört med 2007. Sen är det väl inte helt hugget i sten när jag skriver om en film eller ej men huvudprincipen är att jag gör det när jag ser en film för första gången eller när jag ser en film i en ny utgåva. Med några undantag.

Av de 152 filmerna jag sett (eller rättare sagt skrivit om) har 60 varit Blu-ray, två (!) på/från tv, fem bio, en HD-DVD och resten DVD. Det är lite intressant eftersom det känns som att jag övergått till mer Blu-ray än DVD men statistiken avslöjar att så inte är fallet.

Och vad gäller Blu-ray var 2008 ett intressant år. Dels tog formatet hem segern i det förödande formatkriget mot HD-DVD och dels började det på allvar kommersiellt lanseras som ett alternativ till DVD och började bli ett begrepp som vanligt folk känner till eller i alla fall hört talas om. (Sen tror jag iofs. inte att formatet kommer att slå ut DVD men det är en annan historia. Jag är väldigt nöjd med att kunna se mina favoritfilmer i HD!)

Årets släpp? Förutsägbart tråkigt är svaret The Dark Knight, såklart.

2009 tänker jag inte sia om. Star Wars och The Lord of the Rings i Blu-ray är givetvis det man går och suktar efter men på de fronterna är det än så länge knäpptyst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar