måndag 6 oktober 2008

Sankt Petersburgs demoner


Att jag besöker en italiensk filmfestival tillhör inte vanligheterna. Men JS och JN tog initiativet och av dom filmer som visades tyckte jag att Sankt Petersburgs demoner var den film som hade den mest intressanta historien.

Arrangemanget var dock inte helt lyckat. Att fyra italienska gubbar live ska prata (på italienska) i 40 minuter innan filmen är minst två gubbar och 20 minuter för mycket. Det enda som var lite intressant var att den siste av dessa talare faktiskt var regissören själv, den charmige Giuliano Montaldo, som var på plats.

Filmen skildrar hur Dostojevskij samtidigt som han försöker författa en roman dras in i en mordkomplott riktad mot tsarfamiljen. Storyn känns lite som en Dostojevskijroman i sig, han går runt i S:t Petersburg, möter många olika människor i olika ärenden samt grubblar en hel del över rätt och fel. Att filmen befolkas av italienska skådespelare fungerar betydligt bättre än vad man skulle kunna tro och nivån på skådespeleriet är överlag bra. Även om den bitvis känns som en ganska liten film är den kryddad med några pampiga scener med imponerande kostymer. Den svaga sidan är dock att den känns lite tråkig, Dostojevskij går runt och runt och man bryr sig inte ett dugg om hur det ska gå med mordförsöket.

Sankt Petersburgs demoner är en välgjord, enkel lite småtråkig men udda film. Är man intresserad av Dostojevskij eller tidsepoken är den helt klart sevärd.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar