onsdag 22 oktober 2008

The Incredible Hulk


Egentligen skulle man vilja förhålla sig till en sån här film precis som till vilken film som helst. Att bara se och bedöma den rakt upp och ner för vad den är. Men när det handlar om en film som The incredible Hulk är det omöjligt eftersom man släpar på för mycket bagage.

Jag kan inte se där här filmen utan att tänka på den där gången då jag sju år gammal pekar på tidningen Hulken på Konsum i Kärrtorp och sedan läser/tittar igenom den hundratals gånger. Eller de där lördagskvällarna på landet när den läskiga tv-serien visades (när han förvandlades till Hulken och hans ögon blev gröna satte sina spår). Och dom där oändligt utdragna eftermiddagarna i tonårsrummet när Hulkens medverkan i Marvels universum var bra mycket mer intressant än läxorna. Eller för den delen Ang Lees udda film från 2003 som har en del bra sidor sina brister till trots.

När man ser en sån här film ställer man sig inte frågan om dom lyckats göra en bra film utan man ställer sig frågan om dom lyckats göra en bra Hulk-film? Svaret är ja, typ. Det börjar bättre än det slutar och inledningen är faktiskt bra. Bruce Banner har flytt till Brasilien för att komma ifrån sig själv och dom scenerna har mycket atmosfär och spänning. Sen, blir det mest segt. Det avslutas med en monsterfajt och jag kommer på mig själv med att sitta och gäspa, precis som i Iron man. Men det kanske är så att jag trots allt inte är så road av superhjältekonceptet som jag skulle vilja? Jag kanske har växt ifrån detta en smula och jag vet inte om det i såna fall är bra eller dåligt? Fast slutscenen när Robert Downey Jr. kliver in och antyder en framtida crossover kittlar lite.

Det som är problemet med Bruce Banner/Hulken är att karaktärens styrka även är dess svaghet. Som alla bra skrivna mäktiga karaktärer har han en sida att kämpa mot, det faktum att Bruce Banner inte vill vara Hulken.

Problemet med Lou Ferrigno i tv-serien var att hur bisarrt stor han än var så var han inte närheten av den omänskligt store Hulken. I Ang Lees film fick man en gigantisk och uppenbart löjligt dataanimerad Hulk. I den här filmen är han lite mindre och klart bättre animerad. Stundtals ser han helt äkta ut men i andra lägen är animationen löjeväckande. ÅTERIGEN! Dataanimationen är ännu inte på den nivån vi alla vill att den ska vara på och därför bör man vara försiktig med att visa upp objekt i klart dagsljus, precis som man behövde vara när man använde sig av masker och dockor. Inget nytt här. (Och att bero på det fysiska, möjligen inbillar jag mig men det ser ut som om Liv Tyler har skaffat silikonläppar och om det stämmer är det bara sorgligt. Som OM det behövdes.)

Bild och ljud är givetvis fantastiska på denna Blu-ray men dokumentärerna är inte riktigt så bra som man hade hoppats. Utöver detta finns bortklippta scener och lite allt möjligt.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar