tisdag 12 augusti 2008

Jaws - collector's ed. steelbook


Tycker det är lysande idé av Discshop att släppa dessa unika skitsnygga utgåvor i metallfodral! Jaws kändes som ett fullständigt logiskt val att börja med eftersom den (och iofs. Trainspotting) är de enda av dessa filmer som jag inte redan äger, men vill äga.

Jaws (heter den inte Hajen längre?) är ytterligare en sån där film som jag funderade kring nyligen som blivit en sådan klassiker att det är så lätt att komma ifrån förhållandet till fenomenet snarare än till filmen. Man har ju en bild av vad filmen handlar om: Haj äter badgäster, odödlig filmmusik, haj dödas till slut, hajvänner världen över förbannar filmen i 3 decennier. Typ. Vad jag hade glömt bort var att det bara är första halvan som utspelar sig kring stränderna med alla dessa roller som springer hit och dit men att andra halvan av filmen är en slags Moby Dick. Tre män i en liten båt ensamma på sjön, på jakt, kämpandes mot väder och vind, sin galenskap samt monstret från djupet. Och jag älskar såna berättelser, hur mossiga dom än må framstå i vissa kretsar.

Faktum är att båda akterna fungerar utmärkt. Spielberg är ju en fullständig expert på att skildra dels den övergripande storyn och dels de individuella på samma gång. I första akten presenteras man inför mängder av karaktärer alla med olika agendor men det blir aldrig rörigt eller tråkigt. Det var i såna filmer som Jaws som Spielberg gjorde sig förtjänt av sin plats som mästerregissör. Andra delen har en helt annorlunda känsla men fungerar precis lika väl. Kan tänka mig att alla inte tycker det är så spännande med linor hit och dit men jag köper det fullt ut. Det enda som möjligen inte fungerar är själva hajen som när den får lite för mycket utrymme i rutan ser fejk ut. Den är visserligen väldigt bra gjord och för den tiden och med dom förutsättningarna är den imponerande. Dock inte perfekt.

För att vara en så gammal film finns inget att klaga på vad gäller bilden och DTS-spåret är så bra det nu kan bli när det gäller en så pass gammal ljudmix. Extramaterialet är dock fantastiskt! Lite bortklippta scener och annat smått och gott finns såklart men det som gör den här utgåvan perfekt är tvåtimmarsdokumentären. En sån där dokumentär där skäggiga gubbar går igenom filmen från manus till dess långvariga effekt på filmbranchen. Lysande! Och förpackningen är mer eller mindre perfekt! Riktigt snygg design i plåt, kan det bli bättre?

Sammanfattningsvis är Jaws en mycket bra film och den här utgåvan i sin fantastiska förpackning innehåller extra allt. Om du som jag inte redan äger Jaws är det dags att slå till nu!

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar