fredag 7 mars 2008

The Prestige / Illusionisten



Vad är egentligen oddsen för att det samma år ska släppas två filmer som utspelar sig kring förra sekelskiftet, där huvudrollen är en trollkarl samt att det handlar om ett triangeldrama? Jag förstår om det råkar produceras två filmer om säg Robin Hood eller typ en vulkan. Men det här är ju helt osannolikt!?!


The Prestige

I den avsevärt bättre av de två filmerna intrigerar två trollkarlar (Christian Bale och Hugh Jackman) mot varandra i sekelskiftets London. Scarlett Johansson och Michael Caine finns också med på ett hörn. Chris Nolan regisserar och det är oerhört snyggt och hyfsat intressant. Man får någon slags inblick i trollkarlans värld, hur tricken handlar mycket om psykologi vid sidan om fingerfärdighet. Sånt är rätt intressant. Typ. Men filmen dras med problemet att trots att den är välgjord och tar upp hyfsat intressanta saker fångas man aldrig. Inte ens efter att historien tar en ”spektakulär” vändning. Den mest fascinerade scenen i filmen är en dialogscen mellan Wolverine, Gollum och Davie Bowie (!), men haken är att den är fascinerande är på grund av castingen, inte i sig själv.

Bilden på den här Blu-ray skivan är dock helt enastående! Till skillnad från vissa spektakulära filmer är den väldigt sober i färgtonerna men det ser ändå Väldigt bra ut! Som extramaterial medföljer ett handfull ointressanta dokumentärer.

:-I


Illusionisten

Vilket haveri. Edward Norton är en trollkarl som aldrig har glömt sin barndomskärlek (Jessica Biel) och försöker sno henne från den Österrikiske kronprinsen. Norton går omkring och ser mystisk ut och gör lite magiska rörelser med handen och har någon slags fånig tysk brytning. Samma brytning lider även Paul Giamatti av och han känns sinnessjukt felcastad som polis. Jag vet inte om det avsiktligt är så att man inte vet om Norton har ”riktiga” magiska krafter eller ej, vissa trick avslöjas nämligen hur dom går till men dom mer spektakulära, som att han kan trolla fram dataanimerade fjärilar förklaras aldrig. Det hela utvecklas till någon konstig thriller och det känns som det ska vara en sådan där ”historia i flera lager” som det är så populärt att presentera vissa filmer som. Haken är att Illusionisten misslyckas på alla plan med det enda undantaget att dekoren är väldigt snygg.

Bra bild och ljud, inget extramaterial.

:-=

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar