söndag 6 januari 2008

The Fallen


Att slänga på ett gigantiskt hakkors på framsidan som lockbete är vanligt när det gäller film och för även böcker. Antar att det verkar funka... För i själva filmen syns i det här fallet inga ytterligare hakkors. The Fallen hade jag inte hört talas om men det utspelar sig under andra världskriget så hyra var obligatoriskt. Särskilt då den enligt framsidan verkar ha fått några utmärkelser vid diverse festivaler.

Det utspelar sig i norra Italien och man får följa händelserna från fyra olika perspektiv: Italienska soldaters, italienska motståndsmäns, tyska soldaters samt amerikanska dito. Det är lågbudget men det behöver inte behöva betyda att det är dåligt för även i krigsfilmer kan man svänga ihop en bra historia i mindre skala. Problemet är att man inte har gjort det. Visst har man koll på uniformerna och bakom några dialogscener skymtar ett bra manus men överlag är det rätt uselt och ibland urartar det i italiensk buskis. Det ser så himla billigt ut! Läppsynkningen är dålig överlag och ett rent skämt när det gäller italienarna. Men det är klart, är man ändå van att titta på dubbad film kanske man får förstå att dom inte tar på allvar att få det rätt. Det känns som ett hafsverk och mitt i filmen gör man sig skyldig till det sämsta man kan göra: Återanvändning av en scen! Det är en kort sekvens och jag antar att dom tänkte att ingen skulle upptäcka nåt. Men titta ungefär 38:20 respektive 40:10 på de tyska soldaterna som går med en dunk bensin. Rena rama Ed Wood!

Det är stereoljud och bilden är antagligen det sämsta jag sett på DVD. Så fort en scen inte utspelar sig i direkt solljus framträder ett brus i bilden som får en att undra om det är inspelat mitt i världens största myggsvärm? Det är verkligen obeskrivligt uselt. Och nej, givetvis fanns inget extramaterial.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar