söndag 30 december 2007

Ocean's Twelve


Gillade ettan (elvan?) när den kom. Rätt fånig, ja, men även rätt rolig, snygga kostymer och en kupp. Helt klart en underhållande film. Har dock inte orkat kolla upp efterföljarna men med det begränsade hyrutbudet av Blu-ray medförde att det nu var dags för Ocean’s twelve.

Det börjar med att skurken från förra filmen (Andy Garcia) som Danny Ocean (George Cloony) stal pengar ifrån söker upp gänget en och en och vips så måste dom återförenas för en kupp som ska ge tillräckligt för att dom ska kunna betala tillbaka honom. Kändes rätt krystat. Visst visar det sig att historien har ett par twistar men det räcker inte. Det här är verkligen en klassisk uppföljare i bemärkelsen att den försöker paketera om vad som funkade i den första men allt blir bara sämre. Det är dock inte en usel film för den har ett antal charmiga ögonblick! Märkligaste scenen är när dom kommer på att Tess (spelad av Julia Roberts) är lik Julia Roberts till utseendet och därför ska luras att hon är… Julia Roberts! Jag vet inte om det är genialt eller dålig fantasi? Hur som helst gör sånt där mig förvirrad…

Bilden är tyvärr inget vidare. Vissa scener ser så där fantastiskt bra ut som man förväntar sig av högupplöst. Men lika ofta är det riktigt grynigt och det känns som man tittar på en medelmåttig DVD-utgåva. Det är helt enkelt inte ok. Tydligen finns kommentarspår och ett gäng bortklippta scener, om man nu orkar.

:-(

torsdag 27 december 2007

Den siste mohikanen


Den siste mohikanen är en film som jag senast såg för ett decennium sen och som jag mindes som helt ok men inget särskilt. I år har jag ju kört något av ett Michael Mann tema och så insåg jag att han har regisserat den här. JW lånade generöst ut den för en omtittning.

Och det visade sig vara ungefär som jag mindes. Filmen är bitvis riktigt bra, för den mesta helt ok och ibland lite seg. Jag gillar ju tidsresor och här får man lite amerikanskt 1700-tal med kolonialkrig, indianer, snygga vyer och pampig musik! Men det är först i den actionfyllda slutscenen där den Mann som jag gillar äntligen kliver fram. Den är svulstig, stenhård och skitsnygg!

På det tekniska planet är utgåvan ett skämt. Som extramaterial framhålls en trailer vilket är så sorgligt att jag inte orkar kommentera det. Just för att det är en så pampig film känns det extra trist att bilden är helt kass. Den är inte bara dassig i största allmänhet utan dessutom är en massa skräp klart synlig. Det är verkligen dags att någon tar tag i att snygga till negativen och göra en ordentlig transfer. Just med anledning av den usla bildkvaliteten känns det märkligt att konstatera att DTS-spåret är riktigt tajt och maffigt! Skulle inte bli förvånad om det är en mix från en gammal schysst laserdisc-utgåva? Hur som helst så kan betyget med tanke på den undermåliga bildkvaliteten samt avsaknaden av extramaterial inte bli högre.

:-I

Blade Runner - The Final Cut


Droppen som fick HD-bägaren att rinna över var Blade runner. En så klassisk film som släpps i en så cool utgåva var jag tvungen att skaffa för tanken på att köpa denna produkt i ett underlägset format var outhärdlig. Så jag skaffade en Blu-ray. Har beställt den ultracoola fem-disc väskversionen men den dröjer lite. Ville gärna prova min nya spelare och tänkte att jag kunde hyra något och väl på No1 Video framstod den här som det bästa alternativet. Det kommer inte alls förta något från väskan eftersom den innehåller så mycket ändå.

Tänker inte orda så mycket om filmen nu utan det får bli i en kommande monsterrecension. Så stort fan av filmen är jag inte att jag förstår hur denna director’s final cut skiljer sig från övriga. Jag konstaterar bara filmen är riktigt bra, att det ser helt obeskrivligt jävla bra ut och låter fantastiskt! Plus att den medföljande tretimmars dokumentären var bland det bästa jag sett vad gäller extramaterial. Visst är Sagan om Ringens material fortfarande nummer ett men det känns som en annan genre. Det här är mer av skäggiga gubbar sitter och ältar ett par decennier senare och det är riktigt, riktigt intressant. Tänk Alien-dokumentären och lägg på en timme! Det finns även ett gäng kommentarspår som jag dock tyvärr inte hann med. I vanliga fall hade detta varit en otroligt bra utgåva! Vilket gör att det känns märkligt att det här bara är en snikversion och att jag snart sitter med den Ultimata utgåvan i mitt knä!

:-)

fredag 21 december 2007

Goda tider nu igen!

I höstas var jag lite nervös över överanvändande av toppbetyget :-D samt att det i allmänhet var goda tider. Konstaterar att det nu verkar vara dags igen...

Men, återigen, det är inte mitt fel att den kompletta Seinfeld-boxen står i hyllan, att jag har en nyinstallerad Blu-ray spelare samt att Blade runner ultimate ed. (i Blu-ray!) och Kissology vol. 3 är på väg hem. Eller?

:-D

Julklapp nummer 2!


Skrev nyligen något om julklapp till mig själv men undrar om inte den här toppar den förra? Sen några dagar är i vilket fall en Sony BDP-S300 del av min maskinpark! Varför? Lånade ju en Playstation 3 i höstas och blev imponerad och har funderat ett tag på att köpa. Bedömde att jag nu hade råd och började scanna av marknaden och konstaterade att om jag ville ha en Blu-ray spelare skulle det kosta mig nästan en tusenlapp mer med en PS3 jämfört med en BDP-S300 eftersom jag vill ha en fjärrkontroll till PS3:an. Förutom priset talade designen för den renodlade Blu-ray spelaren. För PS3 talade snabbhet samt att man även får en spelkonsol. Efter att ha lagt ihop plus och minus och dragit slutsatsen att jag ändå inte spelar tv-spel och att design och pris är viktigare gjorde jag mitt val. Men snabbheten då? Jag konstaterar att även om det är lite irriterande att det tar knappt en minut innan den drar igång efter att man satt på den och en stund från att luckan öppnas till att filmen läses är detta inget stort problem. Jag kommer använda spelaren till att se film och har jag ändå satt av två timmar av min kväll kan jag offra lika många minuter ytterligare utan att det skulle kännas jobbigt.

Efter några tittar är jag kortfattat riktigt, riktigt nöjd! Att uppgradera till HD är inte uteslutande ett jättehopp, men vissa scener, framförallt detaljer i bakgrunden är helt otroliga och dess skärpa ger vissa filmer en helt ny dimension! Bildmässigt spektakulära filmer kommer jag hädanefter helt enkelt inte kunna bevittna på DVD. Spelaren är region B och det återstår att se i vilken utsträckning detta kommer att vara ett problem? Jag tror inte det att det är så allvarligt eftersom många titlar ändå är regionsfria och dessutom verkar det mesta ändå komma i båda A och B. Tyvärr verkar dock DVD-funktionen vara region 2 så jag kommer behålla min gamla regionsfria DVD-spelare inkopplad.

Att bero på gamla spelare: När denna installerades fattade vi beslutet att det är dags att fimpa den gamla VHS:en. Har haft kvar den märkligt länge eftersom jag aldrig skaffat någon inspelningsbar DVD. Men då vi spelar in ungefär en gång per år känns det inte motiverat att ha kvar den framme. Vill jag verkligen se ett tv-program ser jag till att göra det och serier och film ser jag ändå bara på DVD. Skulle det vara något speciellt kan man alltid be någon spela in åt en. Men det är ändå slutet på en era. VHS har jag levt med sedan 80-talet och även om DVD konkurrerade ut den för länge sen har den alltid funnits där vid sidan om.

Men innebär det här inköpet att jag valt sida i kampen mellan blå och röd? Jag vill nog svara nja på den frågan. Jag har börjat med en Blu-ray dels för att den enda av mina topp-fem filmer som släppts i HD (Bram Stoker’s Dracula) har släpps i just det formatet, dels för att försäljningen just nu verkar peka på att blåa laget kommer vinna. Men å andra sidan undrar jag om det verkligen är relevant att tro att ena laget ska vinna och att det segrande formatet kommer att regera tio år framåt? Jag tror nog inte det. Teknikskiftena är mycket snabbare nu än förr i tiden och jag skulle inte bli förvånad om inget format segrar utan att båda blir besegrade av nästa generation. Men jag vet inte om jag tycker att det är så problematiskt? Jag kommer åtminstone att ha stort nöje av den här spelaren i några år och det är väl värt några tusenlappar? Och jag utesluter inte att jag i framtiden även köper en HD-DVD för att kunna ta del av de obligatoriska titlar som inte kommer på Blu-ray.

:-D

fredag 14 december 2007

Årets julklapp


Plockade upp den här idag, min och frugans gemensamma julklapp till varandra i år. Att titta på Seinfeld 22:55 varje vardag är en plåga för en sömnberoende åldring som mig, ändå kan jag inte låta bli. Denna box kan möjligen råda bot på det problemet för snart kan jag titta på Seinfeld när jag vill. Hur som helst. 32 skivor, mer än 100 timmar extramaterial, en bok… Givetvis får man inte titta innan jul, men jag öppnade just och kikade lite, klämde, doftade. Vilken underbar förpackning till ett innehåll man på förhand vet är fantastiskt!

:-D

Battlefield - collector's ed.


För ganska precis ett år sedan skrev jag att det säkert skulle dröja ett halvår innan jag var klar med den här. Faktum är att jag blev klar först igår. Har givetvis inte tittat konstant, så länge räcker inte ens de här 18 delarna a la ca: 1 timme och 40 minuter dvs. närmare 17 timmar. Men ändå. Varje del fokuserar på ett specifikt slag under andra världskriget samt händelserna före och efter respektive slag. På minuskontot finns att det trots allt inte känns komplett, t.ex. har D-day inget eget avsnitt. På plussidan finns att den tar upp det mesta, att jag lärt mig otroligt mycket och att förpackningen antagligen är coolast hittills.

:-D

tisdag 4 december 2007

Pirates of the Caribbean - Vid världens ände


Gillade den första filmen i serien. Visst var den rätt fånig men ändå kul och Johnny Depp är ju guld. Tvåan hade sina stunder men kändes för utdragen och just detta lider trean av i ännu större utsträckning. Visst finns det en hel del kul grejer men den är på tok för lång, en timme hade kunnat kapas.

Som väntat finns inget att anmärka på den tekniska kvaliteten. Vet att jag låter lite tjatig, men bilden är helt sinnessjukt bra för att vara vanlig DVD! Har knappt sett något extramaterial då hyrutgåvan i vanlig ordning saknar bonusdiscen.

:-I

måndag 3 december 2007

Dengar


Nyligen hemkommen från Japan. Har ätit mer än shoppat, men den här lilla tingesten kunde jag inte låta bli att ta med mig hem!

:-)