måndag 24 september 2007

Sin City - special 2 disc ed.


Det kanske verkar lite märkligt att jag recenserar Sin City just nu men det finns flera anledningar till varför det blev så. Även om jag är ett gammalt Frank Miller fan hade jag aldrig läst Sin City även om jag varit bekant med den. Visst var jag lite sugen men jag kände aldrig något direkt tryck att se den när den gick upp på bio sommaren 2005. Till slut gjorde jag det i alla fall och blev helt knäckt över hur bra den var! Jag blev frälst och började tom. att återuppta mitt läsande av serier som i förlängningen ledde till att jag skaffade den här och den här. Hyrde den när den kom på DVD och efter det lånade jag den förlängda versionen av TC och plöjde allt extramaterial. Det var där någonstans som jag fick för mig att jag inte skulle köpa den på DVD eftersom det ändå skulle komma en uppföljare, vilket i sin tur så småningom skulle medföra en oundviklig box med båda två. Eftersom jag gärna undviker att köpa samma film flera gånger (jo, faktiskt!) om det är möjligt och då jag ändå sett den bestämde jag mig för att låta bli att köpa den. Det gick ett tag, sen kunde jag inte låta bli. När den sjönk i pris köpte jag den trots allt och i våras plöjde jag allt extramaterial samt filmen.

Så varför recenserar jag den först nu? Faktum är att jag suttit på en halvfärdig text ett bra tag men varje gång jag skulle skriva klart den prioriterade jag istället något nytt jag sett. Sin City utvecklades till ett riktigt dåligt samvete. Orsaken är främst att skriva något tillräckligt bra om en film som tillhör om inte topp-5 av mina favoriter alla kategorier så åtminstone topp-10 skrämde mig. Men jag har nu kommit fram till att enda möjligheten för att den här recensionen ska bli av är att jag inte skriver något om filmen… Inte något mer än att det givetvis är en lysande idé att i den här versionen dela upp de tre (ja, egentligen fyra, men jag räknar inte den första) historierna i separata kapitel, vilket ligger närmare hur dom släpptes som serier. Vidare är utmärkt att få lite nya scener samt att man även stoppat med bioversionen. Men jag tänker inte kommentera att Micky Rourkes karaktär Marv är hårdare än hårt, hur mycket jag gillar att den tar sig själv på sånt allvar, att The big fat kill är den svagaste av de tre (vilket även gäller serierna), att våldet är så överdrivet och mycket Frank Miller, osv. Nej, jag tänker inte gå in på det.

Däremot vill jag nämna något om själva utgåvan. Ljud och bild är fantastiska, det kan faktisk vara den vassaste bild jag sett på DVD! Man får två kommentarspår med Robert Rodriguez där han på det ena pratar med Frank Miller och på det andra med Quentin Tarantino och om jag minns rätt med Bruce Willis. Det första fokuserar på story och design medan det andra på det praktiska genomförandet. Bra idé att dela upp det, fler borde tänka så! För när det handlar om en film man verkligen gillar kan det bara bli mycket, aldrig FÖR mycket (nytt djungelordspråk). Sen följer ett antal korta dokumentärer som belyser olika aspekter av filmen, såsom det brukar. Bra och intressant men jag hade velat ha ännu mer! Slutligen finns några udda grejer, bl.a. en höghastighetsversion av hela filmen utan digitala effekter, dvs. helt i greenscreen. Det går inte att titta på det, men det är ändå ett intressant koncept.

Sista bonusen är ett avsnitt när Rodriguez lagar tortillas och till och med det är sevärt, inte på grund av att jag gillar Sin City så mycket, utan för att Rodriguez visar sig vara ett riktigt äss i köket. Det intressanta med honom är att han är så svår att placera. Uppenbarligen kan han massor om skräckfilm och var ett enormt fan av Sin City serierna, dvs. han borde se ut som typ Harry Knowles. Men han är vältränat och ser cool ut! Detta matchar han med att i alla fall framstå som världens mest trevliga och generösa person. Lägg till att förutom att vara en framgångsrik regissör skriver han även musik, t.ex. den som användes i Sin City men även till andra filmer och han verkar, som sagt, vara en jävel på matlagning. Jag vill vara honom!

Det här är en utgåva värdig en så bra film. Nu kan man dessutom få den för under hundralappen så det finns ingen anledning varför den inte skulle finnas i varje hem.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar