fredag 18 maj 2007

Planet Earth – The Complete Series


För en månad sedan råkade jag se ett avsnitt av Planet Earth på tv och blev helt såld! Det dröjde inte länge förrän jag insåg att jag var tvungen att äga den här boxen. De senaste dagarna har jag suttit fastklistrad framför plasman och plöjt de 14 avsnitten.

Jag gillar naturprogram men jag har aldrig sett något liknande, Planet Earth är så hänförande vacker att man bara sitter och gapar. Att det är världens mest påkostade naturprogram framgår med all önskvärd tydlighet. En sak som gör serien så speciell är användandet av flygfoto vilket skapar hissnande vyer. Ibland använder man till och med satellitfoto. Annars är det den enorma mängden tid och resurser som lagts ned som gör serien så speciell. Tydligen tog den fyra år att sammanställa. Varje av de elva avsnitten går igenom ett specifikt område, t.ex. grottor eller djungler. Så det är inte bara skalan på själva produktionen som är gigantisk utan även uppsåtet; att täcka in… allt! Vilket man lyckas med. Serien är bland det snyggaste och mest spektakulära jag någonsin sett! Utöver de elva avsnitten finns tre bonusavsnitt som är problematiserande vad gäller miljöfrågor och ang. tillståndet på vår planet. Planet Earth visar i första hand upp en magnifik bild av vår planet om än med en viss bekymmersam hållning. Bonusavsnitten fokuserar i princip enbart på alla problem och lämnar en del smolk i bägaren och får en att känna sig bekymrad inför framtiden.

Förpackningen är snygg med lite metalliska inslag på omslaget och otroligt vackra foton inuti. En fördel med att köpa boxen på import istället för att se den på tv är att man får David Attenboroghs klassiska röst vilket känns helt rätt. Svensk textning hade dock varit fint, främst för att man ibland missar vad det är för djurart dom pratar om. Annars är bildkvaliteten något i hästväg och man undrar, både frågande och längtande, hur mycket extra det skulle vara att få se serien i HD. En ljudmix i 5.1 är kanske inte något man är van vid vad gäller naturprogram och även om det inte är så spektakulärt är det ändå ett plus.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar