onsdag 16 september 2020

Sorcerer – 40:th Anniversary Collector’s Edition

Innan Sorcerer (1977) hade William Friedkin regisserat The French Connection och The Exorcist. Två klassiker och sen… en film som någon knappt hört talas om. Hur kunde det bli så? Tja, sett till Friedkins hela karriär kan man konstatera att det inte bara vara Sorcerer, utan allt han gjorde efter sina två klassiker, är mer eller mindre förglömligt. Hur som helst så floppade Sorcerer vilket är orsaken till att den är mer eller mindre bortglömd.

Vilket är rätt orättvist. För det är inte en dålig film. Intrigen är en smula snårig men det kokar ner till en klassisk men-on-a-mission där en handfull (män) ska transportera en livsfarlig last (på lastbilar) genom en sydamerikansk djungel. Filmhistorien bjuder förvisso på mer intressanta intriger än så, men även på mindre… 

Extramaterialet är väldigt intressant! Det består av en lång intervju mellan Nicolas Winding Refn och Friedkin. Det framgår att Refn dels älskar Sorcerer och dels ser sig själv som en yngre reinkarnation av Friedkin. Dynamiken dem emellan är unik. Bitvis är det informativt och bitvis det nästan plågsamt. Refn är udda och Friedkin är (bitvis) ett motvilligt intervjuobjekt.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar