lördag 16 mars 2019

Ted – För kärlekens skull


En biografisk film om Ted Järdestad, är det intressant? Ted – För kärlekens skull (2018) existerar och jag blev lite nyfiken. Dels för att svenska biografiska filmer är något av ett särintresse, dels för att musikbiografiska filmer ofta är intressanta. Men först: Min relation till Ted Järdestad? Man ska ju inte smäda de döda men… jag har aldrig varit ett fan. Dels är jag för ung, dels tycker jag att hans musik är rätt… usel. Han framställs som en särling och något av ett geni (en klyscha). Och visst, en och annan låt är väl en del av vårt svenska DNA vid det här laget. Men… men allvarligt talat, kunde han ens sjunga?

Nåväl. Historien är rakt berättad och det fungerar väl lite bättre när han väl slår igenom, men lite sämre mot slutet. Det här med den psykiska ohälsan är lite väl trubbigt och korthugget skildrat.

(En helt udda grej är att Ted tydligen dejtade Povel Rammels dotter. Hon spelas här av Happy Jankell, en person som ser ut som en mörk version av Annika Jankell. Jag blev blixtförälskad och var tvungen att googla och lärde mig att hon är dotter till Annika Jankell och Thorsten Flinck… Ooops!)

Filmen är helt ok. Allmänbildning är alltid bra.

:-I

Inga kommentarer: