måndag 13 april 2020

The Beast


MA hade ett glatt tonårsminne av The Beast (1988) och föreslog att vi skulle se den. Det lät som en bra idé, om inte annat eftersom det rör sig om en krigsfilm jag ännu inte sett. På pappret finns två poänger med The Beast: 1) Det handlar om ryssar (sovjeter) i Afghanistan, ett ämne som sällan skildras på film. 2) Det är en film med fokus på stridsvagnar (något som ibland skildras på film, men allt för sällan).

The Beast är en klassik men-on-a-mission, vilket inte är en helt ovanlig angreppspunkt när det gäller krigsfilm. Tyvärr. Men jag förstår varför. Man behöver bara hålla redan på ett handfull roller, vilket underlättar för både tittaren och filmskaparna. Och visst går det att göra utmärkta krigsfilmer med det perspektivet. Det finns många men jag tänker direkt på Casulties of War (för övrigt spelar Don Harvey slemmig typ i både den och i The Beast). Personligen föredrar jag dock ett något högre perspektiv. En grupp män bakom fiendens linjer kan vara intressant, men… det blir mer intressant om man tar det på kompaninivå (Platoon), bataljonsnivå (We Were Soldiers) eller högsta strategiska nivå (A Bridge to Far). För att nämna några exempel.

The Beast är för övrigt något så udda som en amerikansk film som skildrar (en grupp) ryssar (sovjeter). Som sagt har de hamnat bakom fiendens linjer. Givetvis finns interna stridigheter inom gruppen, så som alltid. Så mycket stridsvagnsstrid blir det inte av eftersom de strider mot mujahedin, men det ryms ändå en del detaljer som känns genomtänkta och trovärdiga. Vad gäller den där stridsvagnen de färdas i alltså. Utöver det är det en rätt sömnig historia som aldrig känns särskilt relevant och som då och då känns totalt poänglös.

MA ligger mer i framkant än mig vad gäller teknik så givetvis strömmades filmen. Mot slutet började den hacka och bråka vilket bara befäste mina (konservativa) tankar kring strömmad media…

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar