tisdag 30 juli 2019

Bergmanpodden


Under 2018 (100-årsminnet av Ingmar Bergmans födelse) sände P1 Bergmanpodden, en serie program som går igenom hans samtliga bioproduktioner (36 stycken). Serien är på 28 avsnitt där varje avsnitt tar upp en eller två av hans filmer. Dessutom finns en prolog och nio bonusavsnitt med lite gamla och nya intervjuer. Programmet leds av Gunnar Bohlin som har några inbjudna gäster som diskuterar och betygsätter filmerna. Det hela är synnerligen ambitiöst och omfattande och tog en liten stund att ta sig igenom. Men det var det absolut värt!

:-D

måndag 29 juli 2019

Bergman – Ett år, ett liv


Dokumentären Bergman – Ett år, ett liv (2018) tar avstamp hans synnerligen produktiva 1957, ett år då han regisserade tre filmer, fyra teaterpjäser, skrev flera manus, hade det rejält trassligt med olika kvinnor och dessutom hade magsår. Eller kanske snarare på grund av? Filmen handlar dock inte bara om 1957 utan blickar kastas både framåt och bakåt i tiden. Gamla filmklipp varvas med nygjorda intervjuer. Det hela är mycket sevärt och intressant!

En förlängd (TV-version) av dokumentären är tydligen på gång att släppas. Får se om jag tycker det är värt att investera även i den?

:-)

måndag 22 juli 2019

Fanny & Alexander


Börjar runda av Bergmanprojektet och gör det med den mästerliga Fanny & Alexander (1982). Äntligen finns den förlängda utgåvan på Blu-ray! Extramaterialet består av en dokumentär och en kort intervju med Bergman (inget nytt).

Allt som går att säga om Fanny & Alexander har jag redan sagt i min recension av bioversionen (samt boken) här samt av teateruppsättningen här.

:-D

lördag 20 juli 2019

Dragonslayer


Dragonslayer (1981) såg jag delar av i yngre tonåren och blev fascinerad. Främst av hur välgjord draken är. Faktum är att detta består, draken ÄR väldesignad och är i det närmaste perfekt! Det finns många filmer där man misslyckats med att få till en drake och där det hade räckt att kasta ett öga på Dragonslayer. Inom politiken talar man ibland om enfrågepartier och i fallet med Dragonslayer kan man kanske tala om en enfrågefilm? Återigen, draken är perfekt, men allt annat med filmen är på sin höjd halvbra. Ibland kan det dock räcka med att göra en sak riktigt bra för att helhetsbetyget ändå ska bli ok.

Den här utgåvan på DVD har dock en hel del att önska. Inget extramaterial och dessutom är bilden inte anamorph… Älskar dock det ostiga omslaget!

:-I

torsdag 18 juli 2019

White Boy Rick



White Boy Rick (2018) har en verklig förlaga. Den handlar om Rick, en 14-årig (vit) kille i 80-talets Detroit som börjar umgås med (svarta) kriminella. Och som rekordung blir rekryterad av FBI som informatör. Gränsen mellan att vara informatör och kriminell suddas (som så ofta) ut och… det hela slutar inte väl. Filmen är oerhört grå och bjuder på väldigt mycket vardagsrealism och väldigt lite glamoriserande av det kriminella livet. Det hela är lika tragiskt som sevärt.

Det ingår lite extramaterial på DVD:n.

:-)