söndag 14 oktober 2018

Death Wish



Death Wish från 1974 har länge utgjort ett glapp hos mig. När nyinspelningen (2018) dök upp tänkte jag att det var en bra ursäkt att se båda.


Death Wish (1974)

Death Wish har ju en viss nästan mytisk status. Normalt avskyr jag ordet ”kult” men Death Wish kvalar väl antagligen faktiskt in som en sådan? Har förstått att det inte handlar om stor filmkonst, samtidigt är jag ju svag för 70-talsaction och tänkte att som med så många serier som spårat ur så kan ju den första vara rätt bra. Men den inställningen är Death Wish något av en besvikelse… den kan inte mäta sig med den drös bra kriminalfilmer som kom vid den tiden. Skådespeleriet är helt enkelt lite för dåligt, emellanåt rätt uselt.

Grundstoryn är enkel men ändå intressant. Laglydig snubbe förlorar sin fru i ett urspårat rån men fallet klaras inte upp. Till slut får han nog och får för sig att börja rensa upp bland patrasket. Det är en lika delar farlig som lockande tanke. Synd att filmen genomgående håller en rätt halvtaskig nivå.

Inget extramaterial på denna DVD.

:-I


Death Wish (2018)

Grundintrigen är densamma men på detaljnivå är det mesta ändrat (den utspelas t.ex. i Chicago istället för i New York). Inget fel i det. Nya Death Wish är en helt ok actionthriller som i det stora hela flyter på rätt bra men som är kryddad med diverse dumheter. Inget att varken undvika eller sträva efter att se.

Det medföljer ett par korta dokumentärer, där det mest intressanta är att höra regissören Eli Roths tankar. Det ingår även ett kommentarspår som jag inte lyssnade på.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar