fredag 16 februari 2018

Shoah and 4 Films After Shoah


Man ska akta sig för att slänga sig med ordet “mästerverk”. Konstnärliga verk som förtjänar att få haka på ett “mäster” är försvinnande få. Men dom finns ju och det kan inte råda några som helst tvivel om att Shoah har en plats i den skaran. Jag har filmen på DVD och det är egentligen tillräckligt, det finns ingen särskild anledning till att uppgradera till Blu-ray. Men, denna box innehåller förutom Shoah ytterligare fyra dokumentärer av Claude Lanzmann, alla på temat Förintelsen. Sammantaget är den här boxen ett fullständigt måste.


Shoah

Har egentligen inget att tillägga till vad jag skrev om Shoah (1985) på DVD. En speltid på dryga nio timmar och det är bland det mest gripande och viktigaste som fångats på bild och ljud.

:-D


A Visitor From the Living

I Un vivant qui passe (1999) möter Lanzmann Maurice Rossel, representant från Röda Korset som 1944 tilläts besöka “mönsterghettot” Theresienstadt.

:-)


Sobibór, October 14, 1943, 4 P.M.

I Sobibór, 14 octobre 1943, 16 heures (2001) möter Lanzmann Yehuda Lerner, en överlevare bland de fångar som deltog i upproret i utrotningslägret Sobibór.

:-)


The Karski Report

I Le rapport Karski (2010) möter Lanzmann Jan Karski, polsk motståndsman som under pågående krig vittnade om sina egna observationer av Förintelsen till regeringarna i Polen (i exil), Storbritannien och U.S.A.

:-)


The Last of the Unjust

I Le dernier des injustes (2013) möter Lantzmann Rabbi Murmelstein, en av tre som inom “Juderådet” i Theresienstadt innehöll titeln “Ältester”. Murmelstein kan inte resa till Israel så Lanzmann möter honom i hans hem i Rom.

:-)


Boxen toppas med ett häfte eller snare en liten bok på nästan 300 sidor. Som innehåller essäer, intervjuer, m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar