måndag 25 december 2017

Winter War


Nu blir det lite lurigt. Ser i hyrhyllan en film med titeln Winter War och med ett gäng amerikanska soldater på framsidan. Kan det möjligen handla om en film som utspelas under den s.k. Ardenneroffensiven tänkte jag? Nja. Det visade sig att soldaterna på omslaget i själva verket var franska (fransmännen använde ju sig av amerikansk materiel i detta skede av andra världskriget). Att sätta en engelsk titel på en ”utländsk” film är ett knep som ibland används för att lura folk som fått för sig att dom inte vill se ”utländska” filmer. (Märklig nog räknas inte amerikanske och oftast inte engelska filmer som ”utländska” i det avseendet.) För att trassla till det ännu mer dyker det upp ett antal amerikaner i filmen så det kanske rör sig om någon slags samproduktion? Några googlingar gör det hela än mer förvirrat. Enligt (den franske) regissörens Wikipedia är filmen från 2016 och enligt IMDb är den från 2017 med fransk premiär 2018. Uppgift om eventuell fransk titel (original eller ej) hittar jag inte.

HUR SOM HELST! Filmen följer franska och amerikanska soldater under striderna kring Alsace 1945 under (om jag förstått det hela rätt?) den tyska s.k. Operation Nordwind. Stridscenerna är välgjorda men i övrigt haglar klyschorna. Det franska perspektivet på det andra världskriget saknas nästan helt i filmvärlden så det är välkommet. (Den senaste jag såg är nog "Infödd soldat", för tio år sen... Winter War är dock tyvärr på tok för ojämn.

Filmen fanns bara på DVD och det rörde sig om en sån där märklig skiva där i alla fall min spelare inte förmår visa hur lång tid som spelats. Obegripligt och irriterande. Inget extramaterial medföljer.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar