måndag 16 oktober 2017

King Arthur – Legend of the Sword


Även om Excalibur från 1981 har sina skavanker är det en film jag avgudar. Blev därför lite intresserad när jag hörde talas om King Arthur – Legend of the Sword (2017) blev jag helt klart nyfiken. Legenden om kung Arthur i en modern tappning skulle väl inte kunna bli fel? Hajade till lite när jag upptäckte att Guy Richie står för regin men jag var helt klart villig att ge den en chans.

King Arthur – Legend of the Sword är en film som gör mig fruktansvärt irriterad. Hade den bara varit dålig hade det varit lättare att avfärda och gå vidare. Haken med King Arthur – Legend of the Sword är att den innehåller en mängd coola idéer. Det England som filmen utspelas i är riktigt läckert! Jag älskar historiska filmer som är medvetet anakronistiska i sig. I just det här fallet beror det väl dessutom på att om legenden om Riddarna av Runda bordet inte riktigt går ihop om man ska försöka placera den i en korrekt historisk miljö. King Arthur – Legend of the Sword har därför skapat en egen version av det medeltida England som jag, som sagt, gillar skarpt! Historiskt var ju förvisso romarna uppe i England men här har man förstärkt den aspekten och Londinium är en stor romersk stad. Magikerna har sitt samhälle och har avlat fram jättelika elefanter som används i striderna. Det låter kanske lite fånigt men det är riktigt läckert. Design och rekvisita är generellt riktigt coolt.

Så varför är jag irriterad? För att man har fundamentet till en potentiellt riktigt cool film och sen slarvar man bort den. Filmen är fylld av rapp och ”rolig” dialog. Det är rock n’ roll liksom. Man ser framför sig hur producenterna krävt ett modernt och actionfyllt tonfall. Som samtidigt känns väldigt snäll när det gäller våldet. Man försöker tilltala så många grupper som möjligt men resultatet är en film som sannolikt inte tilltalar någon. (En parantes är att Micke Persbrandt dyker upp som vikingakung.)

Extramaterial är på en timme och en kvart och är relativt sevärt. Den där Guy Richie framstår som en rätt lustig typ minst sagt.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar