lördag 29 april 2017

Poporkestrar från norra England



Är det inte ändå märkligt att det år 2016 släpptes två dokumentärer om två supergrupper från norra England: The Beatles och Oasis. Kanske lite extra märkligt med tanke på kopplingen banden emellan där det förstnämnda ju var en stor influens för det sistnämnda. Själv gillar jag båda banden och dessutom är en bra musikdokumentär alltid intressant oavsett om man gillar artisten eller ej så det här blev något av en högtidsstund.


The Beatles – Eight Days a Week – The Touring Years

The Beatles… jag är och har länge varit ett stort fan av The Beatles. Visserligen kan ju hävdas att jag är för ung för dom men då kommer det alltid finnas någon som påpekar att det är irrelevant eftersom deras musik är tidlös. Vilket den förstås är, samtidigt som det måste ha varit en unik upplevelse att växa upp på 60-talet med The Beatles. Hur som helst är jag inte så förtjust i tidiga The Beatles utan jag gillar de senare, flummiga åren.

Titeln The Beatles – Eight Days a Week – The Touring Years är väl rätt självförklarande. Den handlar om den del av The Beatles karriär då de turnerade och alltså inte om den del som jag själv föredrar rent musikaliskt. Som tidsdokument är det dock oerhört fascinerande! Just eftersom jag inte fördjupat mig i tidiga The Beatles har jag inte riktigt förstått hur  och varför allt var så galet kring deras turnerande när de stod på topp, samt varför de valde att sluta turnera. Samtliga bandmedlemmar intervjuas flitigt och det varvas med arkivbilder som har en helt obegripligt bra skärpa. Jag fattar faktiskt inte vad man kört för bildredigering för att få fram knivskarpa bilder från diverse TV-program etc.?

En genomgående känsla som förmedlas i filmen är att trots allt det galna så lyckades The Beatles ändå hålla huvudet kallt och bete sig rätt bra både mot varandra och mot utomstående. Sen går det inte att låta bli att hoppas att The Touring Years bara är del ett och att det någon gång görs en motsvarande dokumentär om den andra halvan av gruppens karriär.

Tyvärr medföljer inget extramaterial på denna DVD.

:-)


Oasis – Supersonic

Om den genomgående känslan i The Beatles – Eight Days a Week – The Touring Years är att gruppen ändå var rätt harmonisk så ges en rakt motsatt bild i Oasis – Supersonic. Visst minns man alla skriverier när det begav sig och visst kunde bandet i viss mån leva på även dålig publicitet. Men ändå. Bröderna Gallagher framstår inte som så särskilt sympatiska i den här dokumentären. Vilket på sätt och vis är lite befriande.
 
Oasis – Supersonic
bjuder på en översiktlig genomgång av brödernas uppväxt samt Oasis väg till toppen. Det är en bra sammanfattning men kanske lite spretigt. För egen del bjuds dock på en hel del nostalgi då det är en tid då jag var med och lyssnade en del på Oasis. Filmen är helt klart sevärd som en slags sammanfattning men inte så mycket mer än så.

Tyvärr medföljer inget extramaterial heller på denna DVD (har jag för mig?).

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar