måndag 26 december 2016

Den allvarsamma leken


Det där med att beta av litterära klassiker genom att se filmatiseringen av romanen ifråga är sällan en bra lösning. Men jag har ju inte läst en rad av Hjalmar Söderberg och känner lite komplex för det. Så när Frugan tyckte att det var dags att gå på bio samtidigt som filmatiseringen av Den allvarsamma leken (2016) råkade passa bra som så fick det bli den.

I centrum skildras en rätt klassisk och enkel kärlekshistoria. Eller, enkel är det ju inte utan snarare rätt snårig. Berättelsen är dock relativt rak: Man och kvinna vill ha varandra, man och kvinna kan inte få varandra. Ungefär så. Faktum är att det hela är ganska mörkt och tröstlöst, trots svallande känslor.

Skådespeleriet fungerar relativt bra, alla är liksom lite lagom bra. Men min stora behållning är dock skildringen av förra sekelskiftet med kostym, rekvisita och kulisser. Perioden har alltid fascinerat mig djupt och på den punkten blir jag inte besviken!

En udda detalj är att Den allvarsamma leken presenteras i 4:3 vilket jag inte kan begripa varför? För att den ska se mer ”gammal” ut eller?

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar