tisdag 25 oktober 2016

Kramer vs. Kramer


Ett återkommande tema är det här med filmer som vunnit pris för Bästa film vid Oscarsgalan. 1979 var det Kramer vs. Kramer och det är ett faktum i sig som gör mig lite nyfiken (att den tog priset före den nominerade Apocalypse Now är ett faktum som jag inte kommer bevärdiga ens ett uns av en kommentar).

Hur som helst. Vid införskaffandet av filmen trodde jag inte att jag hade sett den förr men jag känner igen för mycket för att det ska kunna stämma. Men det måste ha varit säkert 20 år sen. Storyn är ganska enkel: Hysterisk fru lämnar sin man i karriären och mannen i karriären måste försöka ta ansvar för att balansera föräldraskapet med… den där karriären. Det är inte så enkelt att få till. Ja. Så långt inget nytt men jag gissar att faktumet att filmen fick sånt genomslag (då) var att den skildrade ett man som ställdes inför detta. Det måste ha framstått som väldigt exotiskt, då. Vilket det i min övremedelklass-tillvaro i Stockholm 2016 inte gör så… Det är inte ett försök att gnälla utan mer ett konstaterande att saker och ting har olika vikt i olika tider, platser och sammanhang.

Utöver det är Kramer vs. Kramer såklart en sjukt välspelad och på de flesta vis en utmärkt och sevärd film. Som behandlar ämnen som de flesta på ett eller andra vis drabbas eller ställs inför. Absolut.

Extramaterialet består av en dokumentär på 45 minuter som är hyfsat sevärd. Lite ojämn. Omslaget på denna "collectors edition" är förövrigt försedd men en snygg papphylsa.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar