En blogg om film. Då film ses bäst på hemmabio avhandlas i princip uteslutande Blu-ray och DVD. Ta del av mina åsikter om film, ett halvår efter premiären!
söndag 30 oktober 2016
Invasionen av Danmark
Invasionen av Danmark (med originaltiteln 9. april) är något så udda som en dansk krigsfilm. Filmen är från 2015 och titeln är väl självförklarande? Man får framförallt följa ett danskt cykelkompani och det låter kanske inte så superhäftigt men det är liksom lite poängen. Faktum är att stridsscenerna är väldigt väl utförda, här har man uppenbarligen lagt mycket krut (häpp!). I övrigt är det dock lite småtråkigt med en dialog som är både träig och klyschig. Och mot slutet får vi även de obligatoriska intervjusekvenserna med några gamla gubbar som av någon anledning alltid måste vara med vilket känns fantasilöst. (På stridsvagnsfronten figurerar en tysk Panzer I).
Inget extramaterial på denna DVD.
:-I
lördag 29 oktober 2016
The Visit
De senaste tio åren har det varit populärt att slänga skit på M. Night Shyamalans insatser som regissör. Personligen får jag inte ut något av att göra det men med filmer som The Happening är det omöjligt att undvika. The Visit (2015) är möjligen marginellt bättre än The Happening men... det säger inte så mycket...
Om storyn kan sägas att det handlar om två tonåringar som ska besöka sin mormor och morfar som bor i ett öde hus på landet. Storyn tar sen en oväntad vändning men om denna går det inte att säga så mycket eftersom det skulle förstöra överraskningen som är filmens huvudpoäng. Faktum är att denna vändning på pappret inte är så dum alls utan är ett rätt bra upplägg på en skräckis. Problemet är utförandet. För det första är det filmat ”dokumentärt” vilket aldrig har fungerat för spelfilm (eller, en vedertagen uppfattning är väl att de fungerade med The Blair Witch Project men jag undrar det? måste nog se om den). Skakiga handkameror alltså. Det värsta är dock de båda tonåringarna som är så irriterande och pinsamma att skämskudden måste fram gång, på gång, på gång. Den yngre, killen, som genom hela filmen går omkring och rap:ar, önskar man ska stryka med så fort som bara möjligt. Hela utförandet är så pinsamt taffligt att det inte kan begripas hur det kan bli så dåligt? Alltså precis samma dom med The Happening. Att Shyamalan får göra film på film är en gåta men jag lyfter på hatten åt honom att han gång på gång lyckas få förtroendet.
Det medföljer något slags extramaterial.
:-=
tisdag 25 oktober 2016
Kramer vs. Kramer
Ett återkommande tema är det här med filmer som vunnit pris för Bästa film vid Oscarsgalan. 1979 var det Kramer vs. Kramer och det är ett faktum i sig som gör mig lite nyfiken (att den tog priset före den nominerade Apocalypse Now är ett faktum som jag inte kommer bevärdiga ens ett uns av en kommentar).
Hur som helst. Vid införskaffandet av filmen trodde jag inte att jag hade sett den förr men jag känner igen för mycket för att det ska kunna stämma. Men det måste ha varit säkert 20 år sen. Storyn är ganska enkel: Hysterisk fru lämnar sin man i karriären och mannen i karriären måste försöka ta ansvar för att balansera föräldraskapet med… den där karriären. Det är inte så enkelt att få till. Ja. Så långt inget nytt men jag gissar att faktumet att filmen fick sånt genomslag (då) var att den skildrade ett man som ställdes inför detta. Det måste ha framstått som väldigt exotiskt, då. Vilket det i min övremedelklass-tillvaro i Stockholm 2016 inte gör så… Det är inte ett försök att gnälla utan mer ett konstaterande att saker och ting har olika vikt i olika tider, platser och sammanhang.
Utöver det är Kramer vs. Kramer såklart en sjukt välspelad och på de flesta vis en utmärkt och sevärd film. Som behandlar ämnen som de flesta på ett eller andra vis drabbas eller ställs inför. Absolut.
Extramaterialet består av en dokumentär på 45 minuter som är hyfsat sevärd. Lite ojämn. Omslaget på denna "collectors edition" är förövrigt försedd men en snygg papphylsa.
:-)
torsdag 13 oktober 2016
Triple 9
Det är extremt ovanligt att jag länkar till trailers på den här bloggen. Men hösten (?) 2015 såg jag trailern för Triple 9 (2016) och det var det coolaste jag sett på år och dar. Jag blev helt tagen och har längtat sen dess! (Vilket jag nämnde i min filmkrönika över 2015.) Här är den, den barnförbjudna versionen:
Triple 9 - Official Red band Trailer
Det hela såg ut att vara och är en slags Heat 20 år senare. Det tråkiga i sammanhanget är dock faktumet att trailern är perfekt men filmen är det inte. Den är ”bara” bra. Vilket känns märkligt, Triple 9 innehåller givetvis allt som trailern innehåller men summan av det hela är inte lika kompakt och cool. Det kan tyckas som en märklig invändning mot en bra film, men… den trailern alltså… Just själva bankrånet lever dock upp till förväntningarna, nästan lika bra som det i Heat (vilket alltså enligt min uppfattning är en av filmhistoriens mest lyckade spänningsscener). Hoppas att det trots allt framgår att jag gillar Triple 9 vilket är ett utmärkt kriminaldrama med extremt mycket attityd.
Extramaterialet består av några väldigt korta dokumentärer.
:-)
tisdag 4 oktober 2016
Batman – The Killing Joke
Det skulle liksom passa väl med min självbild om jag läste och älskade serien The Killing Joke när den släpptes på sent 80-tal (eller, mer rimligt i Sverige, tidigt 90-tal). Men så var aldrig fallet. Jag var dock högst medveten om denna i sammanhanget centrala berättelse och givetvis pryder ett ex i hårdpärm min bokhylla. Idag.
Det är alltså först på senare år jag läst detta verk och jag helt ärligt är att jag inte helt greppar storheten? Den geniale Alan Moore (som bland annat skapat Watchmen) ligger bakom och det är bra, ja, förvisso. Men? En central klassiker? Min förklaring är att här lades nyckel till den centrala roll som Jokern kommit att spela på senare år för Batman som exempelvis i filmer som Batman och The Dark Knight. Berättelsen lyfter därmed fram den (numera) klassiska karaktären Jokern och där finns den stora betydelsen för den eviga berättelsen om Batman.
Nu (2015) har man valt att göra en animerad film av detta klassiska seriealbum. Jag har kommit över en importutgåva på Blu-ray. Det är kul i sig att uppleva ett berättelse i en ny konstform, det blir som seriealbumens motsvarighet till ljudböckerna. Eller nåt? Originalet är väldigt vackert tecknat av Brian Bolland men filmen väljer ett mer stiliserat uttryck. En hake som dock är en rätt rejäl hake är dock att originalstoryn är relativt kort så för att dryga ut den har man slängt på en nyskriven inledning och en kort epilog om Batgirl. Alltså, Barbara Gordon som döljer sig bakom Batgirl spelar en central roll i The the Killing Joke så man kan förstå hur dom resonerat. Men, det här upplägget är verkligen inte lyckat och är faktiskt att göra våld på ett konstverk. Tummen ner.
Extramaterialet på denna ojämna utgåva består av diverse småsnuttar samt två avsnitt av Batman – The Animated Series.
:-I