lördag 23 april 2016

Straigth Outta Compton - Director's cut


Straigth Outta Compton (2015) skildrar historien bakom den legendariska raporkestern NWA (ja, det känns småfånigt att slänga sig med uttrycket “legendariska” när det rör sig om en musikgenre som jag har i princip noll koll på, men ändå). Jag gillar som sagt musikbiografi på film och Straigth Outta Compton hade fått en hel del bra omdömen. Helt klart dags läge för ett stycke allmänbildning.

Faktum är att Straigth Outta Compton levererar precis det jag var ute efter! Det är informativt, både vad gäller bandet i sig men även vad gäller den verklighet som berättelsen utspelas i. Sen är det som vanligt knepigt att värdera kvaliteten på en biografiskt skildring när man är från början totalt icke påläst. Vilket å andra sidan kanske inte är ett jätteproblem om man inte är ute efter att få alla detaljer rätt utan är rätt nöjd med en slags sammanfattning.

Något som är extra uppfriskande är hur osminkat konflikterna inom bandet skildras. Det handlar ju om levande mer eller mindre aktiva musiker. Sen är det svårt att inte reflektera över Paul Giamatti här spelar slemmig skivbolagsboss, i princip samma roll jag nyligen såg honom i Love & Mercy

Denna Director's cut (sannolikt längre än bioversionen) klockar in på 2 timmar och 45 minuter. Extramaterialet består av lite småsnuttar som inte ger så jättemycket. Kommentarspåret med regissören och producenten har jag inte lyssnat på.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar