onsdag 13 januari 2016

Fantastic Four


Ja, jag är ett gammalt fan av Marvel och det innebär att jag fått för mig att det ingår att jag måste se alla Marvel-filmer som görs. Fantastic Four (2015) ingår förvisso inte i Marvel Cinematic Universe (jag har inte riktigt förstått varför alla Marvel-filmer inte får samlas under detta paraply men det spelar kanske inte så stor roll?).

Historiskt sett är Fantastic Four på film lite lustigt. The Fantastic Four släpptes 1994 och… nej förresten. Den gjorde ju aldrig det. Den spelades in och marknadsfördes men släpptes aldrig. Det handlade om en lågbudgetfilm och den har anklagats för att ha spelats in endast av kontraktsskäl för att uppfylla någon form av klausul. Tydligen finns en bootleg att få tag på. 2005 kom Fantastic Four som var rätt usel. Superhjältefilmer har oftast någon form av barnslighet inbyggd men här slog det verkligen över. Filmen är larvig och poänglös. Vilket innebar att jag inte gav uppföljaren från 2007, Fantastic Four – Rise of the Silver Surfer, en chans. Men nu är det som med alla andra sviter dags för en reeboot.

Fantastic Four börjar faktiskt inte så pjåkigt. Det rör sig om en så kallad ”orgin story” (”ursprungsberättelse?”) vilket innebär att man får följa rollerna när de får sina krafter osv. Det är vad det är, det vill säga lättsamt, men samtidigt rätt underhållande. Rollbesättning är rätt bra. Mot slutet går dock allt åt skogen och som med så många superhjältefilmer slutar det i ett poänglöst hav av blixtar och dunder.

Det ingår säkerligen någon form av extramaterial på denna Blu-ray. Som sannolikt är väldigt positivt. Gissar jag? Jag orkade inte kolla.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar