onsdag 21 oktober 2015

Unbroken


Det är svårt att inte få påslag på en massa fördomar när man hörde talas om att Angelina Jolie har regisserat en film. Inte bara vilken film som helst utan en seriös biografisk film som utspelas under andra världskriget. Att det delvis rör sig om en krigsfilm var själva orsaken till att jag tog mig tid att se den. Unbroken (2014) handlar om Louis Zemperinis liv, en man som borde haft ett och annat att berätta. Zemperini tävlade i löpning för USA i OS i Berlin 1936. Under andra världskriget var han bombflygare i Stilla havet vilket ledde till att han efter stora vedermödor hamnade i japanskt fångläger. Det finns med andra ord mycket att berätta.

Vad gäller Jolies regi ville jag faktiskt inte klanka ner och faktum är att för att vara en debut känns Unbroken väldigt storslagen. Det finns liksom inga fel i själva hantverket, inte ens i stridsscenerna. Men trots det känns filmen platt som en pannkaka. Totalt oengagerad. Den innehåller varenda klyscha man kan tänka sig när det gäller en film som ska vara ”stark”. I allt från hur det går till när huvudrollsinnehavaren gör den starka och symboliska protesten mot lägerkommendanten till när viss typ av känslosam musik spelas. Inte för ett ögonblick känns det som att det som skildras har hänt på riktigt. Tänk på Spielbergs sämsta sidor och ta en blek kopia av dom. Men det är välpolerat.

Det är lite extramaterial på denna Blu-ray. Bland annat intervjuer med familjemedlemmar till Zemperini. Också skildrat väldigt ”stark”. Jag vill helst inte sitta och ironisera över det eftersom det här ju handlar om riktiga människor och händelser. Men det är tyvärr lite svårt.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar