fredag 30 oktober 2015

Mad Max – Collection – Steelbook edition


Ankomsten av Mad Max – Fury Road på Blu-ray kändes som en bra ursäkt att äntligen plöja min snygga Mad Mad-box som stått osedd i hyllan lite för länge. Nu är det gjort.


Mad Max

Mad Max (1979) var faktiskt en av de filmer som totalförbjöds i Sverige. Den ska ha förekommit på video men den har varit väldigt svår att få tag på. Även på DVD. Vilket är orsaken till att jag ser filmen för första gången i mitt liv först nu.

Det intressanta med Mad Max är att den utspelas innan katastrofen är fullbordat faktum utan istället precis när samhället har börjat bryta samman.  Till skillnad från övriga filmer när Max är någon slags krigarnomad är han här faktiskt en tjänstgörande polis. Filmen är lite opolerad och lider av låg budet. Å andra sidan kan man vända på det och konstatera att med tanke på budgeten är det mycket som är riktigt bra. Biljakterna är inte lika raffinerande som i kommande filmer men ändå spektakulära. Det är också den filmen där Max faktiskt genomgår en personlig utveckling och man får veta hur det gick till när han förvandlades till Mad Max.

Om extramaterialet endast består av en trailer brukar jag sortera in det under att det inte ingår något extramaterial. Men här är det värt ett påpekande eftersom det är så otroligt billigt att extramaterialet består just av bara en trailer. Eftersom det finns mycket mer på andra utgåvor. För övrigt är en rolig grej att man som ljudspår kan välja antingen original (australiensiska) eller dubbat (amerikanska, som användes på bio i USA…).

:-)


Mad Max 2

Mad Max 2? Är inte den korrekta titeln The Road Warrior? Nja. Filmens originaltitel är Mad Max 2. Men när det blev dags för släpp i USA så ville man undvika förvirring med anledning av att så få hade sett den första filmen. Så det fick The Road Warrior vilket väl är vad filmen är mest känd som idag (även Mad Max 2 – The Road Warrior förekommer)?

Jag har faktiskt skrivit om Mad Max 2 (1981) tidigare på den här bloggen, även om det var ett tag sen. Delvis håller jag med om vad jag skrev för sju år sen, men delvis har jag ändrat uppfattning. Mina invändningar kvarstår: Det är bitvis lite för flamsigt men med det inte sagt att en film måste vara gravallvarligt rent igenom. Mad Max 2 har en typ av tramsighet som även om det inte vad jag uppskattar mest ändå är vad som bidrar till dess unika känsla. Det positiva är dock att jag tror att jag äntligen ”fattar” filmens storhet. Dess estetik och tematik har jag alltid uppskattat men det är först nu jag inser hur otroligt tajt och underhållande den avslutande biljakten är! Det rör sig fortfarande inte om en av mina favoriter bland sci-fi men jag har äntligen förmått uppskatta dess storhet.

Extramaterialet består av en introduktion av fimhistorikern– och kritikern Leonard Maltin samt ett kommentarspår med regissören och filmfotografen.

:-)


Mad Max Beyond Thunderdome

Sci-fi jag såg som tonåring har en speciell plats i mitt hjärta. Mad Max Beyond Thunderdome (1985) tillhör förvisso den kategorin även om den aldrig tillhörde favoriterna.

Att filmen är den svagaste i sviten är det väl ingen som säger emot. Men hur svag? Faktum är att svagheten ligger i dess ojämnhet. Mad Max Beyond Thunderdome kan grovt delas in i tre delar som alla har en påtagligt skiftande kvalitet. Första delen, den som utspelas i Bartertown, är riktigt, riktigt bra! Även om det inte rör sig om en biljakt är det helt klart högklassigt Mad Max. Det är skitigt, våldsamt och presenterar en bild av hur ett samhälle kan tänkas organiseras efter katastrofen. Inte på ett helt trovärdigt vis men samtidigt ofantligt underhållande och fantasieggande. Andra delen däremot, när Max träffar ungdomarna och barnen som tror att han är deras frälsare, är utomordentligt tråkig och intetsägande. Obegripligt seg. Tack och lov för den tredje delen som lyckas rädda filmen med hyfsad action och en spektakulär biljakt.

Att det skulle ingå mer extramaterial till Mad Max Beyond Thunderdome än en ynka trailer hade jag dock inte väntat mig. Undrar om det ens existerar något sådant?

:-I


Avslutningsvis är jag mycket nöjd med min snygga Mad Max - Collection, en plåtlåda formad som en bensindunk. Tråkigt dock att det är så tunt med extramaterial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar