måndag 31 augusti 2015

The Ultimate Guide to Vintage Star Wars Action Figures 1977-1985


Efter att ha sett Plastic Galaxy – The Story of Star Wars Toys så passade det bra att följa upp med en bok i samma ämne. Titeln på The Ultimate Guide to Vintage Star Wars Action Figures 1977-1985 från 2014 är väl tämligen självförklarande? Det är faktiskt den tredje boken om Star Wars figurer som jag har i min samling (den senaste jag plöjde var Star Wars – The Ultimate Action Figure Collection).

Det som är kul med den här boken är att den enbart tar upp de klassiska figurerna och därmed finns utrymme för extra detaljer. Det som är mindre kul är att ganska mycket text ägnas åt biografiska delar för figurerna och det är tämligen ointressant. Det jag är intresserad av är varför figuren ser ut som den gör och hur tillverkaren tänkte. Å andra sidan finns gott om sådan information också så på det hela är jag nöjd!

:-)

lördag 22 augusti 2015

Plastic Galaxy – The Story of Star Wars Toys


Jag brukar himla lite med ögonen när folk skyller till olagliga nedladdande på brist på tillgång. När det gäller Plastic Galaxy – The Story of Star Wars Toys så kommer jag dock göra just det. Jag hade gärna köpt den på DVD men den finns bara på region 1 och jag kan inte spela såna skivor. Så enkelt är det.

Plastic Galaxy – The Story of Star Wars Toys
(2014) är en dokumentär om Kenner och deras historiska tillverkning av Star Wars figurer 1977-1985. Både samlare och anställda intervjuas. Att det ens går att göra en sån här dokumentär beror förstås på att figurerna var en så central del av mångas barndom och jag tillhör definitivt den skaran. Figurerna var min inkörsport till filmerna och kunskapen om figurerna är en bidragande faktor till min kunskap om filmerna.

Men går det som sagt att fylla en hel dokumentär? För det första är den inte särskilt lång (ca: en timme och 20 minuter) men visst går det. De för mig mest intressanta avsnitten är de när de visar upp konceptskisser och sällsynta prototyper. Är filmen intressant för den som inte är intresserad av sånt? Kanske, lite. Filmen är dels ett tidsdokument och dels gör den ansatsen att berätta något om samlande och överföring av intresse mellan generationerna och så. Men visst, mest är det en film för oss som aldrig kommer glömma.

:-)

fredag 21 augusti 2015

Man on the Moon


Man on the Moon? Ja, Man on the Moon, den där biopic:en från 1999 om Andy Kaufman. Varför? Jag ville se något som var kortare än två timmar och mest av en slump föll valet på denna. Min enda koppling till Kaufman är att jag såg filmen när den kom, inget mer. Eller jo, låten och R.E.M. var ju otroligt stor(a)  så den har man ju hört hur många gånger som helst. Men jag undrar hur många svenskar som har någon aning om vad textraderna om ”wrestling match”, ”Mister Fred Blassie” eller för all del referensen till Elvis egentligen betyder?

Hur som helst. Jim Carrey gör en suverän insats när han ska imitera den kameleontlika Kaufman. Kaufman. Kaufman är intressant, Kaufman är oerhört jobbig och Kaufman är fullständigt unik. Ibland vansinnigt rolig ibland inte rolig alls. Man on the Moon är en liten pärla som liksom försvunnit. Jag gissar att en bidragande orsak är Kaufmans status som okänd i Sverige.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är tyvärr inte jättebra. Det medföljer lite extramaterial som inte är särskilt bra men eventuellt sevärt eftersom man får se klipp av den riktige Kaufman.

:-)

torsdag 20 augusti 2015

1 - Life on the Limit


Jag tycker att Formel 1 är dötrist men min pappa är ett fan så när dokumentären 1 - Lite on the Limit (2013) släpptes strax innan hans födelsedag köpte jag den till honom i present, vilken jag sen kunde låna. Varför då om jag tycker att det är dötrist? För att fenomenet Formel 1 är oerhört fascinerande av flera olika skäl, att det sen är trist att titta på är en annan sak. (Det är för övrigt samma sak med boxning.)

Jag vet inte hur det är för ett inbitet fan men för mig som lekman ligger dokumentären på perfekt nivå. Man får en genomgång av sportens historia och mycket fokus ligger på alla olyckor och hur farligt det är. Många gamla förare intervjuas. Man får också en god känsla för vilken oerhört stor cirkus sporten är. Underhållande!

Denna DVD innehåller inget extra. Filmen finns för övrigt även på Blu-ray.

:-)

onsdag 19 augusti 2015

True Detective


2014 pratade alla om hur bra True Detective var så jag hade ingen anledning att ifrågasätta att serien är bra. Men så är det detta med mig och TV-serier, jag har så himla svårt att avsätta tid. Sen hände en kombination av tre saker: 1) Frugan gnällde över att hon ville se någon serie, 2) jag insåg att True Detective endast är åtta avsnitt lång, 3) jag råkade komma över serien för en struntsumma. Sagt och gjort!

Alla hade rätt för True Detective är verkligen riktigt bra, eller snarare fenomenalt bra! Bland de absolut bästa TV-serier jag sett! Vilket otroligt välskrivet manus, dialogen är helt underbar! Rollerna otroligt väl utvecklade och djupa och därmed trovärdiga. Dessutom bidrar fotot och miljöerna oerhört mycket för att skapa en viss känsla. Det blir nästan som något man kan ta på! Slutscenen av det fjärde avsnittet Who Goes There är dessutom helt briljant filmskapande som gör att man sitter som på nålar.

Extramaterialet består av korta snuttar på totalt närmare en och en halv timme. Dessutom finns det kommentarspår på två avsnitt. Det är för övrigt såklart mycket  bra bildkvalitet på denna Blu-ray, serien ser helt enkelt grymt bra ut!

:-D