tisdag 10 februari 2015

True Romance - director's cut


True Romance (1993) är en av 90-talets bästa filmer och en av mina absoluta favoritfilmer! Det rör sig inte bara en fantastiskt bra film utan det var en film som jag såg första gången i precis rätt ålder (knappt 20 år gammal). Vissa filmer är väldigt starka inom vissa specifika områden men det som gör True Romance så speciell är att den är så bra inom så många områden. Grunden är det sanslöst tajta manuset signerat Quentin Tarantino. Ett manus han hade jobbat med under en lång tid. Till det fogas en rollista som är helt osannolikt bra. Jag minns fortfarande första gången jag såg filmen och när förtexterna rullade inträdde direkt känslan av att det här kan bara inte bli dåligt.

True Romance
är dessutom fruktansvärt rolig, faktiskt bland dom roligaste filmer jag sett. Men trots humorn och kitschen är den grundläggande kärlekshistorien inte ett dugg ironisk. Tarantino har skrivit berättelsen som en ultimat fantasi för en singelkille som jobbar i en serietidningsbutik (Tarantino jobbade ju i en videobutik). Om hur den sanna kärleken plötsligt stormar in och man drar ut på äventyr. Kitschigt och en smula over the top, visst. Men på allvar. Allt toppas dessutom med rätt brutal action samt med ett fantastiskt soundtrack! Det går egentligen att strössla hur många superlativ som helst över True Romance.

Det här är en engelsk importutgåva som saknar svensk textning vilket inte gör något då den har engelsk text. Extramaterialet är imponerande men samma som jag redan har på DVD. Det tunga partiet är hela tre kommentarspår varav alla är värda att lyssna på även om det första, med Christian Slater och Patricia Arquette ger minst. Nummer två är med regissören Tony Scott som ger många bra inblickar om inspelningen. Guldkornet där dock spåret med Tarantino där fokus ligger på manuset. Dessutom ingår fyra kortare kommentarspår (som varierar i längd 4-34 minuter) med Dennis Hopper, Val Kilmer, Brad Pitt samt Michael Rapaport. Jag brukar inte titta på bortklippta scener men här gjorde jag ett undantag. De är på 30 minuter och kan ses med eller utan kommentar med Tony Scott. Utöver detta är det ytterligare några smågrejer, exempelvis ett alternativt slut. Två saker är dock lite tråkiga. Dels är bildkvaliteten inte särskilt bra, tyvärr. Mindre viktigt är kanske att omslaget är relativt fantasilöst. ”unrated director's cut” på DVD är ju väldigt mycket snyggare.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar