onsdag 31 december 2014

Storming Juno


Storming Juno (2010) är en kanadensisk TV-film som utspelas under Dagen D. Man får följa tre personer: En fallskärmsjägare som släpps ner under natten innan invasionen, en infanterist som har det tveksamma nöjet att anfalla ”Juno Beach” från en landstigningsbåt samt ett stridsvagnsbefäl som basade för en av de där olycksaliga ”simmande-Sherman” stridsvagnarna. Det handlar om verkliga personer.

Det positiva är att stridsscenerna är riktigt bra! Man har tittat lite väl mycket på Saving Private Ryan men det är i sammanhanget inget negativt (om än lite tjatigt). Jag är väldigt förtjust i tanken på att försöka återskapa något som verkligen har hänt framför något som framstår som spektakulärt. Det negativa är att det, som sagt, rör sig om en TV-film och då är budgeten per definition begränsad. Det innebär att man blandat ut filmen med arkivbilder samt att vissa specialeffekter (flygplan) känns lite som TV-spel.

Men! Efter en timme är själva spelfilmen över och då tar en 20 minuter lång dokumentär vid. Som främst består av intervjuer med överlevande. Det är väldigt intressant och gripande och ger en lite udda men väldigt intressant touch till filmen.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar