söndag 28 december 2014

Civilisation


Civilisation (1969) är en TV-serie framtagen för då nystartade BBC2. Tydligen har den sänts i svensk TV, någon gång..? Tydligen 2 var att det var en av de första brittiska TV-serierna som sändes i färg. För att övertyga publiken om detta nya medium lade man ner extra krut på produktionen. Det fick inte se billigt ut så man filmade i 35 mm (!).

Så vad är Civilisation? Undertiteln ”A Personal View by Lord Clark” är talande. Programledare är den brittiske konsthistorikern Kenneth Clark och i 13 avsnitt på dryga 45 minuter styck har han ambitionen att redogöra för den västerländska civilisationens utveckling. Från Romarrikets fall till nutid (60-talet). Främst speglat genom konst och arkitektur. Det är förstås en enormt åtagande och dessutom något som känns lite halvt unket 2014. Just därför gillar jag det! För det här är ett projekt som kanske inte är tidlöst men väl något som är långlivat. Hoppas jag. Seriens styrka och samtidigt dess svaghet är att Clark tillåter sig själv att bli så personlig i fråga om smak (lite som i en annan dokumentär som jag nyligen såg). Å ena sidan är det fullständigt ärligt då ett sådant här projekt helt enkelt inte kan skildras ”objektivt”. Å andra sidan blir det ibland lite väl märkligt när han avfärdar eller prisar diverse konstverk utan vidare motivering. Men det är en otroligt fascinerande resa och trots det subjektiva tonfallet lär man sig en hel del. Jag såg ett avsnitt varje eftermiddag under slutet av min föräldraledighet när Dottern tog sin eftermiddagslur. Även om jag inte håller med Clark i alla hans slutsatser var det en allmänbildande resa. Långsam. Och pretentiös.

Även om bilden är lite grynig ser det riktigt bra ut för att vara från 60-talet, det är som sagt filmat i 35 mm. Boxen är på fyra skivor och det ingår en kort dokumentär på 25 minuter.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar