fredag 19 december 2014

A History of Violence


Minnet kan ofta svika en. Men som jag minns det är A History of Violence (2005) en av ett antal filmer som jag såg 2006 och som var en orsak till att den här bloggen finns. En av dessa orsaker är nämligen att om jag måste skriva om en film så måste jag fokusera lite mer noggrant när jag tittar på filmen ifråga. A History of Violence var helt enkelt en av de filmer som jag såg i den vevan och jag har inte sett om den sen dess.

Tillsammans med Eastern Promies tillhör A History of Violence de två mer realistiska och jordnära filmer som Cronenberg fick för sig att göra. Båda är bra men på lite olika vis. A History of Violence ger sig på att utforska våldets natur, hur vi som samhälle reagerar på våld som självförsvar, medan Eastern Promises mer är en stämning. Jag föredrar den sistnämnda men det är två bra filmer som har den där väldigt speciella känslan som filmer av Cronenberg innehar.

Extramaterialet består av ett intressant kommentarspår med Cronenberg samt en dokumentär på drygt en timme uppdelad I åtta delar. Plus lite annat. (Enligt baksidetexten är filmen två timmar men det stämmer inte, den är 96 minuter.)

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar