måndag 3 november 2014

Mutiny on the Bounty


Efter Master and Commander fortsätter (?) det maritima temat med Mutiny on the Bounty (1962). Historien baseras på verkliga händelser, på vad som ledde fram till det (ö)kända myteriet som ägde rum 1789. Tydligen har historien filmats flera gånger men den enda version jag kände till och även tidigare har sett är den här klassiska storfilmen.

Det här med psykologin på ett krigsfartyg är något jag inte kan låta bli att fascineras av. Mutiny on the Bounty är oerhört vass på att skildra det där med ett flytande klassamhälle i miniatyr. Hur hårda bestraffningar behövs för att hålla manskapet i schack och hur hårda bestraffningar är att gå över gränsen, vilket kan leda till myteri… Oerhört intressant.

Mutiny on the Bounty är som sagt en storfilm av den typen som gjordes på 60-talet och som jag är väldigt svag för. Storfilmer får gärna vara långa men sista timmen känns tyvärr lite väl utdragen och hade med fördel kunnat kortas.

Extramaterialet består av en dokumentär från 2006 på 24 minuter som fokuserar på skeppet som byggdes inför inspelningen och är rätt intressant. Det medföljer även material från 60-talet på totalt en timme som är lite si och så.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar