torsdag 18 september 2014

Det stora kriget och formandet av 1900-talet

 

För några år sedan hade jag ett första världskrigstema. Men nu är det ju 2014 vilket markerar att det är hundra år sedan denna gräsliga konflikt bröt ut. För den skull införskaffade jag DVD-boxen Det stora kriget och formandet av 1900-talet, en box som främst innehåller en dokumentärserie av BBC från men även lite annat smått och gott.


The Great War and the Shaping of the 20th Century

Huvudelen av boxen (de första tre skivorna av totalt fem) består av denna prisbelönta dokumentärserie från 1996. I åtta avsnitt på knappt en timme styck avhandlas det första världskriget. Det som ofta kan bli repetativt blir här istället väldigt fängslande. Det handlar om att lyckas levnadsgöra berättelserna samtigit som man använder sig av den torrare stilen kartor med pilar och symboler. Många enstaka livsöden skildras. Det är en av den bättre dokumentära skildringarna av det första värdskriget och det passar ju utmärkt att se den just nu.

:-)


All the Kings Men

All the Kings Men är ju även en (eller rättare sagt flera) amerikansk film(er) men den här BBC-filmen från 1999 med samma namn är något helt annat. Tydligen baserad på en roman som tydligen baserar sig på verkliga händelser. Under första världskriget mobiliserade Storbritannien så kallade ”pals-battalions”, bataljoner där soldaterna kom från samma by, arbetsplats etc. Tanken var att de skulle vara en fördel att strida tillsammans med män som man kände. Det var det säkert, men nackdelen var att när vissa sådana bataljoner blev hårt ansatta fick det förödande konsekvenser för enskilda samhällen. All the Kings Men handlar om en sådan bataljon, eller snarare regemente, som mobiliserades från de styrkor som var stationerade på det kungliga godset. Vilket medförde att kungen och drottningen blev direkt iblandade i processen. Regementet hamnar i Gallipoli i Turkiet och blod flyter.

Det är en TV-film så budgeten är begränsad. Med tanke på det ser filmen bra ut och även om man sparat på krutet i stridsscenerna (he he) så är det inget som stör särskilt mycket. Framförallt är det skådespeleriet som står i förgrunden och det är generellt utmärkt. All the Kings Men är en sevärd film om en del av det första världskriget som sällan skildras på film.

:-)


The Somme – From Defeat to Victory

En BBC-dokumentär från 2006 på en timme. Som består främst av arkivbilder men även dramatiserade scener med skådespelare. Det är välgjort och intressant men ganska fantasilöst om man redan sett flera dokumentärer om Somme.

Som bonus medföljer en kort dokumentär om journalfilmernas betydelse under första världskriget.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar