En blogg om film. Då film ses bäst på hemmabio avhandlas i princip uteslutande Blu-ray och DVD. Ta del av mina åsikter om film, ett halvår efter premiären!
torsdag 18 september 2014
Det stora kriget och formandet av 1900-talet
För några år sedan hade jag ett första världskrigstema. Men nu är det ju 2014 vilket markerar att det är hundra år sedan denna gräsliga konflikt bröt ut. För den skull införskaffade jag DVD-boxen Det stora kriget och formandet av 1900-talet, en box som främst innehåller en dokumentärserie av BBC från men även lite annat smått och gott.
The Great War and the Shaping of the 20th Century
Huvudelen av boxen (de första tre skivorna av totalt fem) består av denna prisbelönta dokumentärserie från 1996. I åtta avsnitt på knappt en timme styck avhandlas det första världskriget. Det som ofta kan bli repetativt blir här istället väldigt fängslande. Det handlar om att lyckas levnadsgöra berättelserna samtigit som man använder sig av den torrare stilen kartor med pilar och symboler. Många enstaka livsöden skildras. Det är en av den bättre dokumentära skildringarna av det första värdskriget och det passar ju utmärkt att se den just nu.
:-)
All the Kings Men
All the Kings Men är ju även en (eller rättare sagt flera) amerikansk film(er) men den här BBC-filmen från 1999 med samma namn är något helt annat. Tydligen baserad på en roman som tydligen baserar sig på verkliga händelser. Under första världskriget mobiliserade Storbritannien så kallade ”pals-battalions”, bataljoner där soldaterna kom från samma by, arbetsplats etc. Tanken var att de skulle vara en fördel att strida tillsammans med män som man kände. Det var det säkert, men nackdelen var att när vissa sådana bataljoner blev hårt ansatta fick det förödande konsekvenser för enskilda samhällen. All the Kings Men handlar om en sådan bataljon, eller snarare regemente, som mobiliserades från de styrkor som var stationerade på det kungliga godset. Vilket medförde att kungen och drottningen blev direkt iblandade i processen. Regementet hamnar i Gallipoli i Turkiet och blod flyter.
Det är en TV-film så budgeten är begränsad. Med tanke på det ser filmen bra ut och även om man sparat på krutet i stridsscenerna (he he) så är det inget som stör särskilt mycket. Framförallt är det skådespeleriet som står i förgrunden och det är generellt utmärkt. All the Kings Men är en sevärd film om en del av det första världskriget som sällan skildras på film.
:-)
The Somme – From Defeat to Victory
En BBC-dokumentär från 2006 på en timme. Som består främst av arkivbilder men även dramatiserade scener med skådespelare. Det är välgjort och intressant men ganska fantasilöst om man redan sett flera dokumentärer om Somme.
Som bonus medföljer en kort dokumentär om journalfilmernas betydelse under första världskriget.
:-I
onsdag 17 september 2014
Sin City - A Dame to Kill For (3D)
För mig är Sin City från 2005 en modern klassiker. Det har pratats länge om uppföljaren men det är först nu som den, Sin City – A Dame to Kill For (2014), har dykt upp. Jag valde att se den på bio, i 3D, inte för att 3D är så viktigt utan för att en sådan föreställning passade bäst rent tidsmässigt.
Precis som i föregångaren utgörs filmen av huvudsakligen av tre parallella historier: A Dame to Kill For är lysande, The Long Bad Night är mycket bra, medan Nancy's Last Dance känns mer tveksam. (Sen finns även Just Another Saturday Night invävd). Mycket känns igen från den förra filmen. Stilen är densamma även om användandet av färgglada detaljer har ökat. Att jag inte tycker att filmen når upp till föregångaren handlar nog mest om att i den första filmen hade man möjlighet att välja ut historier av genomsnittligt bättre kvalitet än vad som fanns kvar till
Sin City – A Dame to Kill For. Det är dock att vara petig eftersom jag verkligen gillar filmen. Det finns fortfarande lite material kvar, vågar man hoppas på en trea?
3D-effekterna är återhållsamma vilket uppskattas! Ser redan fram emot att se om den på Blu-ray.
:-)
söndag 14 september 2014
Captain America – The Winter Soldier
Captain America – The First Avenger var ingen favorit. Nu följs den upp av Captain America – The Winter Soldier (2014), vilket är nästa Marvel-film efter den rätt tveksamma Thor – The Dark World. Marvel-filmerna är underhållande men brukar inte sticka ut och det börjar bli så många till antalet så jag kände mig oerhört blasé inför denna nya Captain America. Just därför var det extra roligt att konstatera att den tillhör de bästa i serien!
Det blir rätt klyschigt att konstatera att den är lite ”mörkare” men det är vad den är. Och den har actionscener som är snortajta. Och för mig känns filmen oförutsägbar på det där bra sättet. Det här är hur en bra superhjältefilm ser ut 2014!
Hyrde filmen men hann inte med att plöja extramaterialet.
:-)
lördag 13 september 2014
The Wolf of Wall Street
Scorsese är fantasilöst nog en husgud även hon hans filmer på senare år varierat en smula i kvalitet. Jag blev därför överraskad över att jag verkligen gillade hans barnfilm Hugo. Förhandsinformation om hans senaste, The Wolf of Wall Street (2013), har inte varit helt positiv och jag hade en del farhågor. Som på sätt och vis infriades men ändå inte.
The Wolf och Wall Street är nämligen en otroligt ojämn film. En film som ibland är fantastiskt bra, ibland är pinsam och som en konsekvens av detta är väldigt irriterande. Storyn är nämligen oerhört intressant och det är omöjligt att inte fantisera om hur bra den här filmen… skulle kunna ha varit. Det finns så väldigt många scener och skådespelarinsatser som är helt i nivå med Scorseses bästa att jag blir oerhört irriterad varje gång filmen helt växlar till buskis. Eller irriterad över att den helt i onödan är över tre timmar lång.
Filmen baserar sig på faktiska händelser och även om det är hårt dramatiserat slutar det med att jag blir lätt deprimerad och att jag undrar varför jag är så dum att jag sparar pengar i en bank? Att The Wolf of Wall Street trots allt lyckas med att så såna frön vittnar om dess potential.
Extramaterialet består av dokumentärt material på 35 minuter.
:-I
onsdag 3 september 2014
Master and Commander - The Far Side of the World
Nyligen besökte jag Vasamuseet och blev påmind om min barndoms absoluta besatthet av skeppet och bärgningen. Besöket gjorde mig sugen att se en film med örlogstema och valet föll på ett återbesök av Master and Commander - The Far Side of the World som jag tidigare bara sett på DVD.
Alltså… jag har inte så mycket nytt att tillföra annat än att jag verkligen, verkligen gillar den här filmen. Den är så sjukt välgjord. För att uppskatta den måste man fascineras av stridsscener på film för dessa är helt enastående välgjorda. Inte för att vara spektakulära utan för att vara realistiska. Sen hela skildringen av officersrollen i förhållande till mannarna är även den otroligt välgjord och genomtänkt. Master and Commander - The Far Side of the World är en film som tar sitt ämne på oerhört allvar samtidigt som den är vackert fotad och har en genomarbetat ljudspår och musik. Det är en film som är full av atmosfär.
Tyvärr är bildkvaliteten inte mycket bättre i HD jämfört med DVD. Men nästan mer irriterande är att de över två och en halv timme extramaterial som finns på DVD:n inte finns på utgåvan i Blu-ray. Dock ingår bortklippta scener och lite interaktivt ointressant. Jag får med andra ord behålla DVD-utgåvan.
:-)
tisdag 2 september 2014
The Grand Budapest Hotel
Jag vet inte varför jag känner att det är så viktigt att inbördes ranka Wes Anderssons filmer? Men uppenbarligen gör jag det. Moonrise Kingdom placerade jag på plats fyra men härmed fastställs att The Grand Budapest Hotel (2014) är värd denna fjärdeplats. Vilket alltså är ett väldigt gott betyg.
Det känns tjatigt men The Grand Budapest Hotel är sjukt visuellt läcker. Nähä? På det planet ligger den verkligen i topp. Användandet av miniatyrer är en väldigt skön känsla. Som vanligt med Wes Andersson men ändå mer än vanligt. Det som möjligen gör att filmen skiljer sig en aning är att den faktiskt andas en viss politisk ton. Man kan ägna sig åt att prisa den skruvade världen, skådespelarna, designen och allt annat som hör Wes Andersson till. Men det behövs liksom inte, det måste ses och det fattar alla som uppskattar Wes Andersson. Punkt.
Extramaterialet på ca: 30 minuter behöver man dock inte se. Alls.
:-)