onsdag 2 april 2014

Återträffen


Om Anna Odells projekt Okänd, kvinna 2009-349701 finns det jättemycket att säga. Framförallt är det jättemycket som redan har sagts. Själv kommer jag dock inte att säga något om det. Annat än att det är omöjligt att inte beakta det när man ser Odells film Återträffen (2013). En film som handlar om vad som skulle kunna hänt om hon blev bjuden på den där klassåterträffen nyligen, vilket hon hävdar att hon inte hade blivit. Detta kan man inte undvika att se utifrån perspektivet att Odell efter sitt projekt blivit en medieprofil och enligt många framstod som provokatör eller Rikstok.

Återträffen sätter på ett oerhört skickligt och obehagligt vis fingret på något väldigt konkret: Mobbning under skoltiden. Eftersom filmen är så välspelad så känns den äkta, vilket i sin tur att man verkligen dras med på en resa tillbaka till barndomen. Det är ingen direkt behaglig tur. Jag har själv tänkt mycket på det, främst inför min egen högstadieklassträff för några år sen. Som jag inte gick på. Det var flera skäl till det men en viktig anledning var att jag inte stod ut med tanken på att de två som var mobbade skulle sitta där och så skulle vi inte låtsas om detta faktum. Något som säkert plågat dom hela sina liv. Vilka minnen skulle inte komma tillbaka? Jag stod inte ut med tanken på den förljugna situationen. Men det kanske var fegt av mig, det kanske var en orättvis underskattning? Jag vet inte, det är så oerhört komplicerat och besvärligt och det är därför som Återträffen är så viktig. Här blir det tvärtom, här sitter man inte om låtsas om ingenting utan Odell gå på konfrontation. Vilket är intressant ur perspektivet om alla uppfattade det som hänt på samma vis? Hur kan man lyfta fram sammanhållningen i klassen när den inte inkluderar alla? Det är så oerhört intressant ur så många perspektiv och säger så mycket om vilka vi är och hur vi kom dit.

Sen är även själva greppet, den metahistoria som uppstår eftersom halva filmen är en sorts film om filmen väldigt intressant. Inte för att det är udda i sig, utan för att greppet passar för just den här historian.

Eftersom Återträffen inte finns på Blu-ray fick det bli DVD. Inget extramaterial medföljer.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar