söndag 19 januari 2014

Topaz


Jag kommer gör ett avsteg från den allrådande principen på den här bloggen. Som säger att jag recenserar produkter, inte filmer i sig. Alltså, kommer det en box så recenserar jag hela boxen när jag är klar. Min julklapp Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer dock bli ett undantag. Ett mastodontinlägg med 14 inlägg som kanske drar ut väldigt på tiden blir helt enkelt ogörligt. Så jag frångår principen och tar filmerna var för sig och så knyter jag ihop säcken med ett avslutande inlägg om själva boxen när jag väl är i mål.

Efter kalla kriget-filmen Torn Curtain var det dags för ännu en kalla kriget-film, nämligen Topaz (1969). Som dessutom blir den sista från 60-talet i den här boxen. Måste jag välja föredrar jag Topaz framför Torn Curtain. Men det är två filmer som inte bara handlar om kalla kriget utan som även är ojämna. Vissa scener och idéer är oerhört bra, men för mycket är ofokuserat. Den där rätta känslan i en riktig bra Hitchcock infinner sig tyvärr allt för sällan.

Av extramaterialet (en dokumentär på 30 minuter) får man lära sig att Hitchcock tvingades klippa ner filmen rejält. Att versionen den förlängda versionen på 143 minuter har ett bättre flyt. Tydligen är den släppt. Men versionen i den här boxen är på 125 minuter, dvs. det är den förkortade originalversionen. Det ingår även två alternativa slut som skiljer sig markant från originalversionen. Mycket bra bildkvalitet på denna Blu-ray för övrigt!

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar