tisdag 28 januari 2014

Music biopic



Två biografiska filmer från 2013 om musiker som släpptes på Blu-ray ungefär samtidigt. Det är tillräckligt många gemensamma faktorer för att ta dom i ett svep.


Mitt Liv Med Liberace

Mitt Liv Med Liberace (Behind the Candelabra) baserar sig på en bok skriven av en av Liberaces medarbetare/älskare, här spelad av Matt Damon. Liberace tillhör de där artisterna där namnet är bekant med jag inte vet så mycket mer. Pianist, kandelabrar och flamboyant, ja. Men musiken? Ingen aning? Nu har jag en aning och det är verkligen inte musik för mig. Krogshow för amerikanska tanter med ”humoristiskt” mellansnack är inte min grej

Däremot är filmen ett intressant skildring av ett liv i dekadens. Det är intressant att fundera på hur man själv skulle bli om man blev så känd och rik? Förhoppningsvis något mer sansad. Michael Douglas gör en helt fantastisk tolkning av en människa som helt enkelt har spårat ur. Eller? Har an spårat ur eller är det först när man är superrik som man har förutsättningar att komma närmare sitt sanna jag? Det hela är både intressant och skrämmande.

:-)


Monica Z

I fallet med Monica Z så kände jag att jag hade lite bättre koll på artisten ifråga. Men jag får lov att erkänna att hon var betydligt större i vissa kretsar i USA än jag kände till. Det är alltså min okunskap som talar nu.

Alla har pratat om hur bra Edda Magnasson är i huvudrollen som Monica Zetterlund och faktiskt, hon är jättebra! Mycket imponerande av någon som inte har tidigare erfarenhet av skådespeleri. Kjell Bergkvist är som vanligt och sabbar. Annars är skådespeleriet överlag bra och nedtonat. Dock lider manuset av problem med rörighet. Har man kanske tvingats klippa ner filmen lite väl brutalt? För det är rörigt och svårt att få en känsla. Jag blir dock väldigt sugen på att veta mer om 60- och 70-talets Sverige och Stockholm. Jag har en bild men inser att jag inte vet så mycket. Vem var till Exempel Beppe Wolgers? Bara för att ta upp ett exempel på figurer som funnits där under ens uppväxt men som man antagligen har en väldigt liten bild av. Precis som Monica Zetterlund.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar