tisdag 22 oktober 2013

The Terminator


I min recension av Terminator Salvation nämnde jag kortfattat vad jag tyckte om det tre första Terminator-filmerna. Låt mig här bre ut vad jag tycker om originalet. Som jag nämnde till hör den DE DÄR 10-15 filmerna som har fångade mitt filmintresse, som haft en enorm betydelse. Som jag sett löjligt många gånger. När jag började samla på DVD-filmer för 15 år sedan var det bland de första titlar jag köpte. På Blu-ray har jag dock avvaktat. Den första utgåvan fick mycket kritik för undermålig bildkvalitet så jag avvaktade. Den här nya utgåvan kunde jag dock inte motstå och nu har jag äntligen sett om en av mina favoritfilmer! Jag tjatar om det men det finns en poäng att se om gamla klassiker och det är fascinerande hur man upplever filmerna när man gör det. För trots att jag som sagt har sett The Terminator (1984) hur många gånger som helst så är den inte riktigt så som jag vill minnas. Bildspråket är nämligen förbluffande rikt! Kanske är det så att då filmen hade en minimal budget jämfört med den fläskiga uppföljaren så tenderar jag att minnas den som enklare och mar lågbudget än vad den i själva verket är?

Det finns egentligen bara två problem med The Terminator: Ett par specialeffekter med den skadade Arnold ser inte bra ut. Och filmens tredje akt och upplösning har lite svårt att matcha inledning och mitten. Det kanske låter som en rätt hård kritik men det är värt att lyfta fram hur fruktansvärt tajt de första två tredjedelarna är! Första gången man ser filmen är första halvan ett mysterium. Men det betyder inte att filmen förlorar på att att ses om. Inte alls. The Terminator är på sätt och vis en perfekt thriller med en massa cool design.

Det enda negativa är att det är för lite extramaterial, blott några dokumentärer. Dock ett stort plus för omslaget. Kolla på den bilden. Arnold. Skinnpaj. Muskelbringa. Coola glajor. En Uzi och en .45:a med lasersikte. Ett röt cybernetiskt öga. Kan man önska mer av en film?

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar