fredag 20 september 2013

Schindler's List - 20:th anniversary edition


Schindler’s List (1993) är en film man tvingades se om man, som jag, gick i skolan på 90-talet. Förstår mycket väl syftet med detta men jag undrar om det egentligen var så lyckat? Att utsätta ungdomar för detta är inte nödvändigtvis en särskilt bra idé. Den uppskruvade och oppositionella stämning mot allt som alltid uppstår i såna sammanhang hjälps inte för fem öre av att filmen man ska se är långsam, svartvit, över tre timmar lång och dessutom är bra mer komplex än vad som tränger igenom i ett sånt sammanhang.

För det var precis det som var min minnesbild av filmen. Lång, pretentiös och så det billiga knepet med barnet med den röda klänningen. När jag såg om filmen insåg jag dock hur cynisk denna bild är. Just cynisk är för övrigt en träffande beskrivning av just Oscar Shindler. Han vill egentligen inget illa utan är just en opportunist som tar den chans som kriget råkar ge honom. Det är klart att Schindler’s List innehåller en rad väldigt starka scener och det är dessa som de flesta verkar minnas. Koncentrationslägren. Smaka på det. Men filmens styrka ligger faktiskt i skildringen av hur Shindler drar i trådar för att bygga upp sin affärsverksamhet. Att den ”banala ondskan” synliggörs. Det är mycket mer upplysande och intressant än de stora gesterna i slutet.

När jag såg Schindler’s List första gången var jag heller inte tillräckligt med vett för att uppskatta dess konstnärliga kvaliteter. Det är svarvitt och man leker verkligen med bilderna, med ljussättningen. Antar att det är många scener från stumfilmen som återberättas? Det är hur som helst väldigt långt ifrån dokumentärt utan snarare högst medvetet stilistiskt. Det är kul att få omvärdera och upptäcka en film så här ett par decennier senare!

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är lysande! Men varför saknas extramaterial? Tvingas gräva fram utgåvan på DVD för att ta del av en dokumentär filmen samt en kort avsnitt om den fond som Spielberg startat och vass syfte är att samla in, katalogisera samt bevara vittnen om Förintelsen.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar