fredag 5 juli 2013

Lincoln


Vad har hänt med gamle gode Spielberg? Nog för att Lincoln (2012) är ett kliv upp från usla War Horse, men det säger ju inte så mycket. Jag har bara ytliga kunskaper om amerikansk historia så bilden av Lincoln är något i stil med lång snubbe med skepparkrans som typ var med och avskaffade slaveriet. Blev skjuten va? Sett ur det perspektivet är det här en bra historielektion. Hur sanningsenlig den sen är vet jag förstås inte men jag utgår från att det är hyfsat korrekt?

Problemet med biografier på film är att ett par timmar är på tok för kort tid att sammanfatta en människas liv, även om man börjar som vuxen. Det blir lätt för hattigt. Det jag gillar med Lincoln att den inte på något vis gör anspråk på att vara en sammanfattning ens av hans karriär som president utan att man bara får följa honom under en begränsad tid, när han försöker få igenom det 13:e tillägget till konstitutionen. Den avgränsningen gör filmen mer levande. Och i vilken gång i ordningen leverera Daniel Day-Lewis ett fullständigt enastående personporträtt!?

Spielberg har fått med sig en radda bra skådisar och överlag flyter det på bra. Men lite för ofta bryts illusionen och helt plötsligt blir det påtagligt att man sitter och tittar på en kostymfilm.

De tekniska kvaliteterna på denna Blu-ray är suveräna. Extramaterialet är på totalt en och en halv timme och består mest av hyllningstal till alla som var med och gjorde filmen.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar