fredag 14 juni 2013

Jason and the Argonauts


Ray Harryhausen – den antagligen mest inflytelserika personen inom specialeffekter på film – avled tidigare i år. Jag hedrar hans minne med att se Jason and the Argonauts från 1963. Faktum är att jag sett delar av filmen tidigare. Det var en förmiddag under något jullov eller nåt som jag råkade snubbla över den på TV. Jag var inne på sci-fi och fantasy och även om filmen delvis såg väldigt daterad ut så var jag väldigt imponerad av de animerade skeletten i slutstriden och undrade varför jag inte hade hört talas om den här filmen.

Nu en 20 år senare har jag senare har jag sett om filmen. Precis som i Clash of the Titans är effekterna bitvis helt suveräna. I övrigt kan det bli lite larvigt men det handlar ju om en grekisk gudasaga, inte om diskbänksrealism. Jag kan inte låta bli att tänka på hur en nyinspelning skulle se ut, men med tanke på just Clash of the Titans är det antagligen bäst att låta bli att tänka så. Skeletten är för övrigt otroligt välgjorda!

Det här är en importerad Blu-ray. Bilden håller blandad kvalitet och sekvenserna med specialeffekter håller av naturliga skäl lägre kvalitet eftersom bilderna har behandlats i efterhand. Det medföljer några dokumentärer varav en om Harryhausens karriär är oerhört intressant! Dessutom medföljer två kommentarspår, ett med Harryhausen och ett med Peter Jackson. Som båda flankeras av någon för mig okänd.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar