söndag 12 maj 2013

The Man Who Knew Too Much


Jag gör ett avsteg från den allrådande principen på den här bloggen. Som säger att jag recenserar produkter, inte filmer i sig. Alltså, kommer det en box så recenserar jag hela boxen när jag är klar. Min julklapp Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer dock bli ett undantag. Ett mastodontinlägg med 14 inlägg som kanske drar ut väldigt på tiden blir helt enkelt ogörligt. Så jag frångår principen och tar filmerna var för sig och så knyter jag ihop säcken med ett avslutande inlägg om själva boxen när jag väl är i mål.

Efter den lite udda The Troble with Harry var det dags för en mer traditionell Hitchcock: The Man Who Knew Too Much från 1956. Som tydligen är en nyinspelning av samma film av Hitchcock från 1934. Filmen är en utmärkt thriller! Amerikansk familj befinner sig i Marocko och blir indragna i en komplott. Mannen får del av information som det hade varit bättre att vara utan och för att försöka ta sig ur situationen blir han indragen i lögner och intriger. The Man Who Knew Too Much är ingen tung film och inte ett av Hitchcocks mästerverk utan en välsvarvad thriller helt enkelt. Vilket för övrigt inte är särskilt enkelt.

Efter att ha blivit imponerad av bildkvaliteten i de tidigare filmerna är det trist att konstatera att The Man Who Knew Too Much har en rätt svajig skärpa. Ibland ser det bra ut, ibland förskräckligt. Extramaterialet består av en dokumentär på dryga 30 minuter. Där jag fick lära mig att sången Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) faktiskt skrevs för The Man Who Knew Too Much. Det var mer än jag visste innan.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar