onsdag 15 maj 2013

"The Karnstein Trilogy"




Inom ramen för mitt vampyrtema har jag avverkat den så kallade The Karnstein Trilogy. En trippel filmer av Hammer Films från 70-talet, löst baserade på 1800-talsromanen Carmilla som utspelas i Österrike under 1800-talet och som handlar om den fördömda ätten Karnstein. Filmerna alltså. De kombinerar låg budget med vampyrism, nakna bröst samt lesbiska övertoner. Filmerna är på DVD med rätt kass bildkvalitet och det saknas textning och extramaterial. Bortsett från den sista som har en bortklippt scen samt ett litet häfte.


The Vampire Lovers

The Vampire Lovers (1970) är en film som storymässigt har rätt stora likheter med Dracula. Alltså i stora drag. En främling dyker upp, gör ett intryck, en kvinna insjuknar, det uppstår diskussioner kring lämpligheten med att placera ut vitlök i hennes rum. Och så vidare… Den stora skillnaden är att personen som dyker upp inte är en greve från Transsylvanien utan den hypnotiska Ingrid Pitt. Filmen har som sagt ingen vidare budget och bitvis är det lite ostigt, men å andra sidan finns en rad scener som inte behöver skämmas för sig.

:-I


Lust for a Vampire

Uppföljaren Lust for a Vampire (1971) är betydligt svagare. De blodiga specialeffekterna är förvisso rätt spektakulära men bortsett från dessa är filmen en röra med ofta usla skådespelarinsatser.

:-(


The Twins of Evil

The Twins of Evil (1971) är faktiskt inte så dum utan är en kompetent film i sin genre. Omslaget på DVD:n är gräsligt men speglar ändå rätt bra vad som pågår: Ett par tvillingar varav den ena är ondskefull medan den andra är oskuldsfull, en slemmig aristokrat och på det lite häxbränningar. Plus Peter Cushing som efter att ha spelat en helt annan roll i den första filmen här spelar kompromisslös häxjägare.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar