fredag 29 mars 2013

Rear Window

  

Jag gör ett avsteg från den allrådande principen på den här bloggen. Som säger att jag recenserar produkter, inte filmer i sig. Alltså, kommer det en box så recenserar jag hela boxen när jag är klar. Min julklapp Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer dock bli ett undantag. Ett mastodontinlägg med 14 inlägg som kanske drar ut väldigt på tiden blir helt enkelt ogörligt. Så jag frångår principen och tar filmerna var för sig och så knyter jag ihop säcken med ett avslutande inlägg om själva boxen när jag väl är i mål.

Rear Window (“Fönstret mot gården”) (1954) tillhör de Hitchcock som jag faktiskt sett, även om det var bra länge sen. Jag mindes den som obehaglig även om själva obehaget lämnades helt upp till ens fantasi. Men jag var nog inte så gammal när jag såg den. Hur som helst är Rear Window en helt fantastisk film! Inte helt överraskande utnyttjar Hitchcock filmmediet mästerligt. Nähä? Men jag älskar den här typen av i grunden enkla historier där detaljerna upphöjs och blir viktiga. En man sitter hemma och tror sig bevittna ett brott i en lägenhet på andra sidan gården. Svårare än så behöver det inte vara.

Det medföljer en hel del extramaterial på den här skivan. Flera timmars dokumentärer samt ett kommentarspår med en filmvetare med extrema detaljkunskaper om Rear Window. Det är väldigt givande att se filmen tillsammans med den guiden.

:-D

måndag 25 mars 2013

The Crying Game


The Crying Game (1992) blev ju en riktig snackis på grund av den minst sagt oväntade vändningen som filmen tar halvvägs in. Vilket gör mig lite förvånad när jag ser om den såhär en 20 år senare. Visst är det alltid lätt att vara efterklok men ändå, det hela är väl rätt uppenbart? Väl?

Över huvud taget är The Crying Game en väldigt märklig film. Inte dålig men märkligt strukturerat. Vad har den inledande kidnappningen med saker och ting att göra, egentligen? Historien liksom hoppar framåt till synes utan riktning och det är i princip omöjligt att få grepp om karaktärerna.

Bildkvaliteten är mycket bra för att bara vara DVD men extramaterial medföljer ej. Gillar dock den snygga designen på omslaget!

:-I

onsdag 20 mars 2013

Guds stad


Har förvisso sett Guds stad (original Cidade de Deus) (2002). Men det var några år sedan och poängen med att samla på bra film är väl att kunna se om? Det handlar inte om någon lättsmält lördagsunderhållning även om den andra gången inte blir lika drabbande. Kanske för att jag var beredd på vad som komma skulle? Bortsett från den invändningen går det inte att komma ifrån att det rör sig om en gräsligt drabbande skildring.

Den nästan timmeslånga dokumentären på denna DVD är förvisso rätt rörig men berättar en spännande historia om castingen. Om hur flesta rollerna görs av rena amatörer vilket jag är övertygad om bidrar till filmens råa känsla. Omslaget talar om ”En blivande klassiker!”. Tio år senare är jag benägen att instämma, framtiden har anlänt!

:-D

måndag 18 mars 2013

Skyfall - steelbook edition


Såg ju Skyfall (2012) på bio och när jag nu ser om den är det främsta intrycket att det rör sig om en film som växer när man ser om den. Den är inte på något vis fantastisk utan det rör sig om en underhållande Bond. Och jag gillar konceptet Bond även om jag inte gillar någon Bondfilm innan Casino Royale. Fortsätt som sagt gärna i den här stilen så blir jag nöjd!

Extramaterialet består dels av en hyfsat sevärd timmeslång dokumentär om inspelningen. Kommentarspåret med regissören bra är bra! Men kommentarspåret med producenten och några till är hattigt och ostrukturerat. Snyggast med den här utgåvan är dock själva förpackningen. Snygg design och läckert med plåt!

:-)

lördag 16 mars 2013

Love


Jag vill härmed dementera påståendet att det råder ett sci-fi tema på bloggen! Det var bara så att MRD, som brukar ge bort film lite hit och dit, stack till mig Love (2011) och bad mig om ett omdöme. Och eftersom den bara var dryga 80 minuter var det inte så svårt att klämma in den i schemat.

Att Love är extrem lågbudget syns faktiskt inte alls. Tvärtom är filmens look bitvis väldigt läcker! Känslan är som en blandning av Moon och något av Terrence Malick. Det är långsamt och lite flummigt. Men det handlar om en skön känsla. Tyvärr blir det lite väl rörigt på slutet men överlag gillar jag Love! Ett litet okänt guldkorn!

Bildkvaliteten är godkänd för att vara DVD. Extramaterial saknas.

:-)

fredag 15 mars 2013

Minority Report


Ok, det här blev lite konstigt. Faktum är att jag såg Minority Report (2002) på Blu-ray under julledigheten. Har dock portionsvis tragglat med det rätt omfattande extramaterialet sen dess.

Modern klassiker kanske är att ta i lite väl. Men ändå, Minority Report är en mycket välgjord sci-fi, har nu dryga tio år på nacken och är en film jag sett ett antal gånger. Den tillhör kategorin filmer som blivit en naturlig del av mitt filmjag. Problemet med sci-fi är att det är omöjligt att skåda in i framtiden, att den tekniska utvecklingen aldrig blir som man tänkt sig. Mot bakgrund av det står sig Minority Report väldigt väl, det är endast några få saker som känns lite tveksamma.

Själva grundidén, att straffa någon som tänker begå ett brott är intressant både ur ett filosofiskt och juridiskt perspektiv. Filmen är dessutom effektiv som thriller och underhållande med alla dessa märkliga biroller som svischar förbi.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är lite ojämn. Det blir dock lite svårbedömt pga. filmens väldigt stiliserade bildspråk, den är nästan färglös. Så var det detta med extramaterialet som sträcker sig över ca. tre timmar. Dels medföljer det som var på den gamla DVD-specialaren, dels är det mycket tidigare outgivet men nödvändigtvis inte nyproducerat. Att det tagit sån tid för mig beror lite på att materialet inte är jätteintressant men ändå tillräckligt intressant för att man ska vilja ta sig igenom det. Tummen ner för det gräsligt fula omslaget.

:-)

måndag 11 mars 2013

Palme


Kikade lite på dokumentären Palme (2012) när den gick på SVT i julas. Gillade det jag såg och tänkte att jag skulle köpa den på DVD. Vilket jag nu gjort och även om den var utmärkt känner jag mig lätt lurad eftersom TV-versionen ju var längre.

Nåväl. Jag är lite för ung för att ha haft koll när Palme var aktuell. Dock är jag tillräckligt gammal för att minnas exakt hur när och var jag fick beskedet om mordet. Något som blivit en besatthet hos mig och fortfarande är. Fokus i dokumentären ligger dock inte på mordet utan på Palmes liv och gärning. Det känns lite fantasilöst att konstatera att oavsett vad man tyckte om honom så var han en person som stack ut extremt mycket. Vilken politiker idag är ens i… Nej, ni vet, alla vet, det är sagt 1 000 gånger. Men trots det finns absolut anledning att ta del av den här filmen. För att minnas och påminnas.

:-)

tisdag 5 mars 2013

My War

 
My War” verkar vara den ”svenska” titeln på en koreansk krigsfilm från 2011 som på engelska verkar heta ”My Way”. En film som när jag ser den tar mig tillbaka till tidig sommar 2012. Då besökte jag en tillställning där Anthony Beevor samtalade med Peter Englund om sin nya bok Andra världskriget. I inledningen nämner han en koreansk soldat som tvångsvärvades till japanska armén, skickas att strida mot Sovjet och hamnade i arbetsläger. Men som blev tvångsvärvad av ryssarna och skickas att strida mot tyskarna. Som efter det åter blev tillfångatagen och i tysk uniform tvingades uppleva landstigningen i Normandie. Ett fullständigt absurt livsöde.

My Way är actionversionen av den berättelsen. Väldigt friserad såklart. Bland annat skaffar sig huvudpersonen en japansk vän och en kinesisk flickvän under resans gång. Tyvärr känns filmen väldigt opersonlig. Det känns som ett misslyckat försök att göra en Spielberg-film. Finessen saknas. Stridsscenerna framförallt från Pearl Harbor är dock otroligt spektakulära! Samtidigt är filmen väldigt rå och skönmålar inte våldets konsekvenser.

:-(

måndag 4 mars 2013

Äta sova dö


Det låter som en klyscha men Äta sova dö (2012) är en nödvändig påminnelse om att Sverige inte slutar någonstans strax utanför tullarna i Stockholm. En påminnelse om att trots prat om kunskapssamhälle så är det tunga monotona kroppsarbetet inte alls utrotat. Jag kanske låter naiv när jag konstaterar detta men då är jag väl det.

Äta sova dö fick en Guldbagge för bästa film och jag har såklart för dålig koll för att kommentera det. Annan än att det iaf. inte på något vis känns fel. Det handlar om ett autentiskt drama och jag tror som sagt verkligen att filmen säger något om Sverige år 2012. Något viktigt. Där har man filmens riktiga styrka. Det är en oerhört vass skildring. Att det inte blir högsta betyg beror dock på att Äta sova dö av den anledningen fungerar allra bäst just nu och att den på sikt inte kommer ha samma kraft, samma relevans. Så se den, nu!

Förvisso väldigt bra bildkvalitet på denna DVD men kom igen, varför inte på Blu-ray? Extramaterialet består av lite klipp från casting etc. Inte så spännande.

:-)