måndag 25 februari 2013

Cloud Atlas


JN delade generöst med sig av gratisbiljetter till en förhandspremiär av Cloud Atlas (2012). Hon kunde själv inte gå så jag tog med mig ABR istället. Bröderna eller rättare sagt syskonen Wachowski är alltså tillbaka! Med tanke på deras status är det lätt att glömma att dom faktiskt inte har regisserat särskilt många filmer alls. Utöver Matrix-trilogin är rör det sig endast om Bound och Speed Racer. Och nu då Cloud Atlas.

Det jag gillar med Cloud Atlas är att den är så gränslöst ambitiös. Sex olika historier i olika tidsåldrar som tematiskt hänger ihop är att ta i. Dessutom figurerar samtliga skådespelare i alla historier. Lägg dessutom till att det är snabba klipp fram och tillbaka så det borde bli väldigt rörigt. Men det blir det inte! Där har du filmens antagligen största styrka. De separata berättelserna skiljer sig åt i stil och kan recenseras var för sig. Men hur Cloud Atlas ska värderas hänger på hur berättelserna hänger ihop. På de individuella planen gillar jag bäst den från 70-talet samt de båda framtidshistorierna. Buskishistorien sticker tyvärr ut och förstör. Hur tänkte dom där?

Även om filmen är relativt övertydlig är det inget som stör särskilt mycket. Det passar rätt bra på något som är så ambitiöst. Cloud Atlas är verkligen inte perfekt men den är unik! Wachowskis fortsätter att pusha filmmediet framåt och därför är det intressant.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar