måndag 11 februari 2013

Brända av solen




Ok. Det här blev väldigt rörigt... Jag tror jag börjar med facit: 1994 kom en rysk andravärldskrigs-film som fick den svenska titeln Brända av solen. För någon månad sedan stötte jag på en exrental med titeln Exodus – Brända av solen 2 från 2010 och tänkte att den kan man ju lägga in i samlingen och kolla på vid tillfälle. Slutligen för några veckor sedan noterade jag titeln Battle of Kursk från 2010 i hyrhyllan och tänkte att en rysk film om världshistoriens största pansarslag måste hyras och ses omgående!

Det var först när jag hade sett ”Battle of Kursk” som jag insåg att något var galet. Det visade sig att det var ett sånt fall där man valt en titel för att locka såna som mig och därmed ställt till en ordentlig röra. För ”Battle of Kursk” är nämligen också Brända av solen 2. Rörigt? Inte om de svenska distributörerna hade varit konsekventa. Så här ligger det nämligen till: Uppföljaren Brända av solen 2 är Rysslands dyraste filmprojekt någonsin. Den delades upp i två filmer med titlarna Exodus respektive Citadel. Del 1 gavs ut i Sverige med titeln Exodus – Brända av solen 2 och logiskt borde således del 2 givits namnet Citadel – Brända av solen 2. Men icke, något geni gav den titeln Battle of Kursk istället vilket medförde jag inledde sviten på tre filmer med att se den sista först. (Den påläste kan förvisso påpeka att ”Operation Zitadelle” var det tyska kodordet för deras insats vid slaget om Kursk så visst finns en koppling...)


Brända av solen

Filmen är som sagt från 1994 och vann många priser. Det är inte svårt att se varför då det rör sig om en både märklig och mäktig berättelse. Den utspelas 1936 mitt under utrensningarna i Stalins Sovjet. Man får följa en familj som blir indragen på ett vis som jag inte kan kommentera utan att berätta för mycket. Med tanke på ämnet är filmen inte så obehaglig som man kanske skulle kunna befara utan den är fylld av mycket värme. Samt lite absurda grejer som känns lite väl burleska. Men bortsett från tramset är handlar det om oerhört bra prestationer. Inte minst från den lilla flickan Nadya som spelas av en otroligt duktlig liten flicka. Jag brukar störa mig på barn men hon är helt fantastisk!

Bildkvaliteten på denna DVD är bra men tyvärr ingår inte något extramaterial. Snygg förpackning också!

:-)


Brända av solen 2 - Exodus

Exodus är från 2010 och nu har det blivit dags för det andra världskriget. Eftersom jag såg filmerna i helt fel ordning insåg jag inte vilken otrolig brist på kontinuitet som råder mellan originalet och uppföljarna. Bara en sån sak som att hon som spelar Nadya i den förra filmen nu är vuxen vilket hon såklart är eftersom det är 16 år mellan filmerna. Men i berättelsen är det ju bara fem år emellan så det blir väldigt märkligt. Sånt behöver man dock inte störa sig på om man ser filmerna i omvänd ordning....

Det är en väldigt dassig bildkvalitet på denna Blu-ray och det ingår inget extramaterial. Hakkorstricket gör sig gällande på omslaget.

:-(


Battle of Kursk

Alltså filmen som egentligen heter Citadel. Titeln till trots handlar filmen inte om slaget om Kursk utan snarare upptakten. Kontinuiteten är som sagt märklig och det gäller inte bara exemplet med den i förtid åldrade flickan. Buskismomenten är uppskruvade och bitvis är det plågsamt att bevittna. Det är tråkigt att den är så ojämn för det finns en par scener där Stalin medverkar som är oerhört suggestiva och obehagliga.

(För den som är inne på sånt innehåller filmen ett antal T34/85, sannolikt digitalt dubblerade.)

Det märkliga är att till skillnad från Exodus har Citadel faktiskt bra bildkvalitet! Extramaterial saknas dock. På omslaget får vi se en lite mer ogenerad variant på hakkorstricket.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar