torsdag 3 januari 2013

2012


Traditionsenligt försöker jag mig på en sammanfattning av filmåret 2012 och i vanlig ordning får jag lov att påpeka att det handlar om mitt filmår 2012, ingenting annat.

Jag vet inte exakt hur många filmer jag sett i år. Men om man utgår från inlägg på bloggen publicerade under 2012 och sen räknar antalet betyg jag delat ut blev det 102 stycken. Dessa fördelar sig på 63 på Blu-ray, 32 DVD, 6 bio samt 1 (biorelaterad) teater. Av det drar jag två slutsatser: Den första är att jag har gått från att för ett par år sen se ungefär 150 filmer per år till ungefär 100. Orsaken till det vet jag inte riktigt? Mer tv-spelandet är nog en stor förklaring. Den andra slutsatsen är att jag ser förvånansvärt mycket DVD fortfarande. Förklaringen till det tror jag beror på att det fortfarande är mycket (oftast lite mer obskyra) filmer som helt enkelt inte givits ut på Blu-ray.

Det stora med 2012 var biopremiärerna av tre tunga genrefilmer: Prometheus, The Dark Knight Rises samt The Hobbit – An Unexpected Journey. Lite som förväntat var dom bra, oerhört bra, respektive mindre bra.

För egen del har jag klämt Star Wars på Blu-ray samt sett lite annat Star Wars relaterat. Dessutom kom ju beskedet från Disney som gör att Star Wars för första gången på länge känns lite spännande igen! Premiären för Episode VII planeras förvisso först till 2015 men jag kommer att följa den processen med nöje.

Annars tycker jag inte att det har kommit så mycket under 2012 som är värt att lyfta fram. 2011 kändes klart starkare. Ska jag plussa lite väljer jag lite otippat en svensk film: Avalon. När det gäller utgåvor måste jag nämna Jaws och Taxi Driver (som förvisso släpptes förra året…). Två enastående utgåvor av enastående filmer!

Själv har jag inlett ett vampyrtema som jag tänker att det ska rulla på under vintern vilket ska bli spännande. Sen avslutade jag året med att ge mig denna fina julklapp!

2013 då? Jag vet inte? Utöver The Hobbit - The Desolation of Smaug är det inte så mycket som jag just nu ser fram emot. Vilket inte gör något för andelen osett i min samling överstiger med råge antalet filmer jag kommer hinna med under året…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar