måndag 26 november 2012

Vampyr


Då är det dags för första filmen inom ramen för vampyrtemat! Som sagt blir min utgångspunkt kronologisk och eftersom jag redan sett Nosferatu och då jag väntar på att Dracula från 1931 ska komma i Blu-ray blev det Vampyr (1932) som fick inleda. Har haft denna oerhört snygga Criterion-DVD i hyllan i några år nu men det är sällan jag blir sugen på att se så gammal film.

Filmen är tysk-fransk och gavs tydligen ut i tre versioner med tre olika språk. Det här rör sig om den tyska versionen (med engelska undertexter). Storyn är traditionell och påminner en del om Dracula. En man anländer till ett värdshus och upptäcker att mystiska saker pågår i byn. Det som är kul med Vampyr är att den med tanke på åldern har ett rätt spännande bildspråk! Filmen är kanske inte jättespännande men det är ändå kul att se.

Den här region 1-utgåvan är nästan bättre än filmen. Förpackningen är som sagt oerhört snygg. Det ingår ett kommentarspår med en filmvetare vilket var en bra idé. Dessutom ingår även en version av filmen fast med engelska textrutor istället för tyska. Man får med en dokumentär om regissören Carl Th. Dreyer samt en radioföreläsning av honom om filmskapande som är bland det mest snustorra jag någonsin hört. Det medföljer även en liten bok som dels innehåller originalmanus dels berättelsen Carmilla vilket var en influens till Vampyr.

:-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar