onsdag 24 oktober 2012

Wuthering Heights


Var inte särskilt sugen på Wuthering Heights (2011). Men tänkte att lite kostymdrama kan jag väl kosta på mig och jag borde väl någon gång i livet ta reda på handlingen i den där så berömda historien. Vilken chock det blev! Det här är så långt ifrån kostymdrama man kan komma. Skakig handkamera, 4:3-format, ingen musik. Egentligen har jag svårt för Dogma (jag säger inte att detta är Dogma) men här fungerar det oväntat bra med det avskalade bildspråket. Kanske på grund av att fotot är väldigt vackert trots allt. Annars är det mest smutsigt och eländigt och jag tänker lite på Valhalla Rising men även på en film som The Assassination of Jesse James. Den väldigt vackra naturskildringen alltså. Musik saknas som sagt och istället använder man sig av ljud såsom vindens vinande. Det hela blir i det närmaste hypnotiskt.

Över huvud taget är det en av de bästa skildringar av det hårda lantlivet, om närvaron med djuren jag har sett. Visst har man sett väldigt många historiska filmer men skillnaden här är att det närgångna bildspråket gör att man verkligen lever sig in. Oerhört spännande!

Just ja, den där berömda kärlekshistorien då? På sätt och vis är den aspekten inte det mest intressanta med Wuthering Heights. Jag funderade över om detta ändå inte måste ses som ett misslyckande för en skildring av den historien? Men jag tycker nog inte det utan jag tar det för vad det är. En väldigt speciell film med en väldigt speciell känsla!

4:3-format är ju inte så kul men bildkvaliteten är det inget fel på och ljudmixen är imponerande. Det ingår inte något extramaterial.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar